Huawei-mentesíti európai hálózatát a Vodafone

Huawei-mentesíti európai hálózatát a Vodafone

2020. február 14. 11:32, Péntek
A brit szolgáltató úgy döntött, hogy eltávolítja a fő európai rendszereiből a kínai cég megoldásait.

Nick Read, a Vodafone vezetője kijelentette, hogy minden "érzékeny" infrastruktúrájukból kivonják a Huawei technológiáit. A lépés várhatóan mintegy 200 millió euróba fog kerülni, de a menedzser hangsúlyozta, hogy csak nagyon korlátozott pénzügyi hatással lesz az Egyesült Királyságban lévő üzletükre. A Huawei hardvereinek és szoftvereinek eltávolítására azért van szükség, mert az érintett technológiák használatát az 5G-hálózatok esetében a brit kormány megtiltotta.

A Vodafone öt esztendőn belül köteles eltávolítani az érintett rendszereket. Read ugyanakkor úgy vélte, hogy az európai uniós tagállamokban csúszhat az 5G-infrastruktúráik kiépítése, ha a tagországok hasonló intézkedéseket hoznak, mint Nagy-Britannia vagy a kínai gyártóval és annak termékeivel, illetve azok felhasználásával kapcsolatban különböző korlátozásokat vezetnek be. Amennyiben ez lenne a helyzet, akkor több erőforrást fognak a kínai technológiák pótlására befektetni. Fontos változás még, hogy a szigetországi kabinet által meghatározott irányelvek alapján a brit távközlési szektor kevésbé fontos területein is a szolgáltatók legfeljebb 35 százalékban alkalmazhatják a Huawei technológiáit.

Read aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy késlekedések lehetnek az európai 5G-hálózatok kiépítésében. Amennyiben ez megtörténne, akkor rendkívül diszruptív lenne. Az 5G-t azért kell elindítani, hogy Európa a digitális területeken versenyképes maradjon. Mind az Amerikai Egyesült Államok, mind Kína előretör a területen és az esetleges korlátozások nagyon visszafognák az 5G-infrastruktúrák fejlesztését. Ezt pedig nem engedheti meg magának Európa.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban