Kikémlelik és eladósítják a látogatókat a brit hivatali oldalak

Kikémlelik és eladósítják a látogatókat a brit hivatali oldalak

2020. február 8. 13:04, Szombat
Az egyik böngészőfejlesztő cég és a BBC érdekes dolgokra bukkant a kormányzati portálokon.

A Brave olyan követőprogramokat talált a szigetország helyi hivatali honlapjain, amelyek a felhasználók internetezési szokásait térképezik fel. A vállalat kiderítette, hogy szinte mindegyik hatóság legalább egy harmadik fél számára engedélyezi az oldalára látogatók követését és kikémlelését. A vizsgálatok kimutatták, hogy összesen 198 brit hivatali portál értékesít valós idejű aukciók segítségével különböző ajánlatokat. A Brave a gyakorlatot Nagy-Britannia történetének legnagyobb adatvédelmi jogsértésének nevezte, miután a résztvevő társaságok egyike sem szerezte meg soha a felhasználóktól a beleegyezést a személyes adataik gyűjtésére és feldolgozására.

Az külön elgondolkodtató, hogy miután a Google a tulajdonosa a hivatali honlapokba leggyakrabban integrált öt elemnek, ezért tudható, hogy a társaság a látogatók információihoz hozzáfér, éppúgy, ahogy a Facebook, a Twitter és a LiveRamp nevű adatkereskedő vállalkozás is. A szociális területekkel (szegénység, drog- és alkoholfogyasztás stb.) foglalkozó oldalakat is érint az adatgyűjtés. A BBC rámutatott, hogy ezeken a portálokon az átlagosnál sokkal drágább hiteleket ajánlanak a látogatóknak, vagyis az amúgy is nehéz helyzetben lévőket hozhatják még nehezebb helyzetbe. A brit televízióadó a helyi hivatalok tanácsadó honlapjainak több mint a felén talált ilyen ajánlatokat. Ráadásul a hivatali oldalak több mint kétharmada nem felelt meg a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR) előírásának, amely alapján kötelező minden esetben beszerezni a felhasználók belegyezését.

A brit adatvédelmi hivatal (ICO) hosszú ideig nem reagált a felvetésekre, holott Johnny Ryan, a Brave egyik vezetője szerint az eredményeik azt mutatták, hogy a hatóságok tömeges profilkészítésnek teszik ki az embereket. Ez pedig veszélyes, mert manipulációhoz és diszkriminációhoz vezet. Közvetett problémát okozhat, ha egy algoritmus azért nem továbbítja egy álláskereső jelentkezési anyagát, mert tudomást szerez arról, hogy az illető korábban egy drogsegély-oldalra látogatott. Az ICO egyik szóvivője később jelezte, hogy tanulmányozni fogják a BBC jelzését, mert a technológiákkal kapcsolatos innovatív alkalmazások nem valósulhatnak meg az emberek alapvető jogainak sérelmén alapulva.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások