Koreai vérfürdő lett a legjobb 2019-es film

Koreai vérfürdő lett a legjobb 2019-es film

2020. február 10. 07:25, Hétfő
Meglepetésre a Gazdatest, az Okja és a Snowpiercer rendezőjének filmje lett az idei Oscar legnagyobb nyertese, a többi kategóriában a totális papírforma diadalmaskodott.

Ma hajnalban kihirdették a 92. Oscar-díjat elnyerők névsorát. A díjkiosztó gálát, aminek ezúttal ismét csak nem volt műsorvezetője, a Los Angelesben lévő Dolby Theatre-ben rendezték, és több, mint 200 tévés piacon közvetítették, köztük a hazain is, hiszen a Moziverzum élőben adta a gálát. A legjobb filmnek járó díjat az Élősködők vihette haza, mely film a fődíjon kívül a legjobb idegennyelvű alkotás is lett (naná!), valamint a legjobb rendezést és a legjobb eredeti forgatókönyvet is szolgáltatta tavaly. A rendezői siker kapcsán érdemes megjegyezni, hogy ismét nem amerikai nyerte a díjat, ahogy 2010 óta erre mindössze egyszer volt erre példa (hatszor mexikóiak, egyszer francia, egyszer angol, egyszer pedig a francia-amerikai Damien Chezelle győzött az elmúlt tíz évben).


A 4 díjat kapó koreai film mellett a technikai bravúrnak számító háborús film, az 1917 lemaradt ugyan a legjobb filmnek járó szoborról, de cserébe hármat azért hazavitt. Két-két sikert ért el a Joker, a Volt egyszer egy Hollywood, valamint Az aszfalt királyai. A több sokszor jelölt favorit egy-egy elismerésen osztozkodhatott - kivéve Az írt, mely 10 jelölése ellenére egyetlen Oscart sem kapott.

Az Oscar kapcsán még mindig előfordul, hogy egyesek "oscaroznak" és bezzegeznek, ami elég abszurdan hat, hiszen a díjazottak nagy része (a fő kategóriások mindenképp) nem az Oscar "találmányai", a legtöbb film és színész sokadik díját nyeri a díjszezonban, és ennek köszönhető, hogy a fogadóirodák bizonyos győztesekre igen kevés pénzt fizettek. Idén a két kiemelt kategória, a filmes és a rendezői nem volt annyira lefutott, akadtak, akik meglepetést szimatoltak az 1917 és az Élősködők csatájában, azonban például a színészkategóriákra fogadva senki sem gazdagodhatott volna meg, hiszen mind Brad Pitt, mind Laura Dern, mind Renée Zellweger, mind pedig Joaquin Phoenix sikere várt volt - egyedül Dern esetében okozhatott volna meglepetést Scarlett Johansson, aki esetében viszont elég fura lett volna, hogy egy "gyengébb" alakítással (JoJo Rabbit) nyer, mint amit a főszereplőként jelölve (Marriage Story), de végső győzelemre teljesen esélytelenül nyújtott).

Idén talán szokatlannak mondható, de nem volt csakis technikai kategóriákban jelölt popcorn filmes győztes (hacsak a Rocketman dalos szobát nem ide vesszük), mert bizonyos többszörös jelöltek ezen a téren is erősek voltak, mint például az 1917 vagy Az aszfalt királyai, és ugye a kommersz, közönségsiker filmeket az egymilliárd dolláros világbevételt produkáló Joker is elég komoly jelenléttel képviselte a gálán. Ha már a pénznél tartunk, érdemes elmondani, hogy a Joker eddig 1,071 milliárd dollár bevételt hozott (335 millió Amerikában és 737 millió a világ többi részén), a Volt egyszer egy Hollywood 374 milliót (142+232 millió), az 1917 287 milliót (132 + 155 millió), Az aszfalt királyai 223 milliót (116+107 millió), a Kisasszonyok 177 milliót (103+74 millió), az Élősködők 165 milliót (35+130 millió), a Jojo nyuszi 74 milliót (30+44 millió). míg Az ír, illetve a Házassági történet Netflix-film volt, így nem kapott komoly mozis terítést - ezúttal nem lehet azt mondani, hogy olyan filmek lettek volna esélyesek az Oscarra, melyek nem érdekelték a közönséget.

A 2019-es Oscar-díjas filmek kategóriánként - a jelöltek listáját itt lehet elérni.

Legjobb film: Élősködők
Legjobb rendező: Bong Joon Ho – Élősködők
Legjobb férfi főszereplő: Joaquin Phoenix, Joker
Legjobb női főszereplő: Renee Zellweger, Judy
Legjobb férfi mellékszereplő: Brad Pitt, Volt egyszer egy... Hollywood
Legjobb női mellékszereplő: Laura Dern, Házassági történet
Legjobb eredeti forgatókönyv: Élősködők
Legjobb adaptált forgatókönyv: Jojo Nyuszi
Legjobb idegen nyelvű film: Élősködők (koreai)
Legjobb operatőr: 1917
Legjobb vágás: Az aszfalt királyai
Legjobb látványtervezés: Volt egyszer egy... Hollywood
Legjobb jelmeztervezés: Kisasszonyok
Legjobb smink: Botrány
Legjobb eredeti filmzene: Joker
Legjobb betétdal: Rocketman: I’m Gonna Love Me Again
Legjobb hangkeverés: 1917
Legjobb hangvágás: Az aszfalt királyai
Legjobb vizuális effektusok: 1917
Legjobb animációs film: Toy Story 4
Legjobb dokumentumfilm: American Factory
Legjobb rövidfilm: The Neighbors’ Window
Legjobb animációs rövidfilm: Hair Love
Legjobb rövid dokumentumfilm: Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások