Egyre nagyobb üzletet jelentenek a viselhető szenzorok

Egyre nagyobb üzletet jelentenek a viselhető szenzorok

2020. február 24. 09:09, Hétfő
A közvetlenül a testen hordható érzékelők és az okosruhák piacán folyamatosan nő a konkurenciaharc.

A profi atléták és az amatőr sportolók napjainkban már számos hatékony digitális eszköz közül választhatnak, legyen szó sport- és okosórákról vagy fitneszkarkötőkről. Ezekkel a termékekkel mérhető a teljesítmény és a fejlődés. A viselhető készülékek valós időben feljegyzik a megtett kilométereket és az egészségügyi adatokat.

Patrick Lambertz, a Vorn svájci startup vezetője és csapata egy okos elektronikus pólót fejleszt, emellett pedig már bemutatta egy olyan fitneszkarkötő koncepcióját is, amely megfelel az igényeknek és egyúttal az egészségügyi adatokat is védi. A menedzsernek meggyőződése, hogy idővel a megoldásaik ipari szabvánnyá válhatnak a területen. Az adatvédelem rendkívül fontos, hiszen amíg egy orvost köti a titoktartás, addig például egy okosóra-gyártót nem.

A Gartner elemzése szerint a fogyasztók az idén világszerte 52 milliárd dollárt fognak kiadni viselhető eszközökre. Ez az összeg 25 százalékkal nagyobb a 2019-ben elköltöttnél. A legtöbb pénzt az okosórák, például az Apple Watch és a Samsung Galaxy Watch megvásárlására fordítják az emberek. A szakemberek a legnagyobb, több mint 50 százalékos növekedést viszont az okosruháknál regisztrálták. Ezen a területen a Gartner közel 1,8 milliárd dolláros forgalommal számolt.

A következő években egyre inkább megjelenhetnek a piacon a nagyobb cégek. Jó példa erre, hogy az Alphabet tulajdonába kerülhet a Fitbit, s a területen már jelen van az Apple, a Samsung, a Huawei és a Xiaomi, továbbá vannak kifejezetten a magukat erre a piaci szegmensre specalizálódott társaságok is, például a Garmin, a Polar és a Suunto. S természetesen nem hagyhatók figyelmen kívül a nagy sportszergyártók, vagyis az Adidas, a Nike és a Puma. Ez a felhasználók szempontjából rendkívül jó, hiszen nagy lesz választék és az árharc, viszont a gyártóknak komoly küzdelemre kell felkészülniük.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások