Az Apple is nVidia-ra vált

Az Apple is nVidia-ra vált

2000. december 23. 17:50, Szombat
Az Apple Computer következő Mac PowerBook G4 szériájában már nVidia grafikus chipek lesznek, állítja a Go2Mac.com. Az Apple számára eddig az ATI szállította a grafikus processzorokat, amellyel a cég már hosszú ideje üzleti kapcsolatban volt.

Az nVidia először a GeForce 2 MX megjelenésekor jelentette be, hogy termékei kompatibilisek lesznek a Mac-ekkel, az elmúlt nyáron. A társaság stratégiai marketingigazgatója, Oliver Baltuch úgy nyilatkozott, hogy a lépés "annak a piacnak (Mac) az elérhetőségét teszi lehetővé számunkra". Nemsokkal később Baltuch egyik kollégája is elkotyogta, hogy az Apple Computerrel, mint új, potenciális partnerrel szövetséget fognak kötni. Amikor azonban a részleteket kérdezték tőle, azt válaszolta, hogy "erről majd egy későbbi, hivatalos bejelentésben".Az Apple döntéséhez hozzájárulhatott, hogy az ATI szerencsétlen módon hetekkel a hivatalos bejelentés előtt beharangozta az Apple új Power Mac Cube-ját, igencsak magára haragítva ezzel az Apple vezető, Steve Jobs-t. Ez könnyen alááshatta az ATI helyzetét, s erre jött még a GeForce 2 figyelemreméltó teljesítménye, ami valószínűleg a döntő tényező lehetett.

Mindenesetre az első PowerBook, ami a PowerPC 7400-as mikroprocesszort (Motorola G4) fogja alkalmazni, GeForce 2 grafikus alrendszerrel készül. Ez feltehetően az nVidia mobil eszközökbe szánt GeForce 2 Go chipjét jelenti. A Go2Mac megjegyzi, hogy a végleges specifikáció egyelőre még nem készült el, de a hírek szerint a GeForce 2 Go chip 16MB VRAM társaságában fog dolgozni az új PowerBook-ban.

A GeForce 2 Go 17 millió sokszöget, valamint 286 millió pixelt tud megjeleníteni egy másodperc alatt. A chip ezenkívül támogatja a DVD videókhoz szükséges MPEG-2 dekódolást, és magát a DVD lejátszást is. Ismeri az AGP 4x "fast write" módot, és az nVidia többképernyős TwinView mechanizmusát, amely lehetővé teszi, hogy a notebook képét a kijelzővel egyidőben egy külső egységen, például CRT monitoron is megjeleníthessék.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások