Közösségi hálózat tanítja a gyerekeket adatvédelemre

Közösségi hálózat tanítja a gyerekeket adatvédelemre

2020. február 24. 09:10, Hétfő
Egy új platform játékos módon vezeti rá a fiatalokat a terület fontosságára.

A Valenciai Műszaki Egyetem által kifejlesztett Pesedia nevű oldal arra tanítja a tinédzsereket, hogy a közösségi portálok világában miként tudják hatékonyan megvédeni a személyes adataikat. A Pesediát Vicente Botti Navarro, a mesterséges intelligencia területének úttörője és a Valenciai Mesterséges Intelligencia Kutatóintézet (VRAIN) létrehozója, illetve Ana Maria García-Fornes professzor, az operációs rendszerek szakértője közösen hozta létre.

A fejlesztők a szolgáltatást kifejezetten úgy alakították ki, hogy hasonlítson a Facebookra és a felhasználók minden egyes tevékenységét feljegyzi, valamint kiszámítja, hogy mennyire kockázatos a magánélet védelme szempontjából. A közösségi hálózaton a fiataloknak különböző feladatokat kell megoldaniuk, például barátokat kell találniuk és hangulatjeleket (emotikonokat) alkalmazniuk, de mindezt úgy, hogy eközben vigyáznak a magánszférájukra.

A Valenciai Műszaki Egyetem különböző műhelymunkákat szervez, amelyek során a gyerekek megismerhetik a Pesediát. A folyamat során szerzett adatokat a kutatók felhasználják arra, hogy megfelelően programozzák és tökéletesítsék az alkalmazott biztonsági algoritmusokat, amelyek feladata gyorsan felismerni a közösségi platformokon előforduló veszélyeket. A szolgáltatás segítségével különböző oldalak és oktatási intézmények felkészíthetik a fiatal felhasználókat a közösségi web világában rájuk leselkedő veszélyekre és azok kivédésére.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások