Böngészők - az Edge küldi a legtöbb adatot a fejlesztőknek

Böngészők - az Edge küldi a legtöbb adatot a fejlesztőknek

2020. március 12. 09:05, Csütörtök
A Microsoft terméke azonban nem csupán emiatt aggályos.

Douglas J. Leith böngészőkkel foglalkozó biztonsági szakértő, a dublini Trinity College professzora és a munkatársai annak alapján hasonlították össze a terület legnépszerűbb szoftvereit (Apple Safari, Brave, Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Yandex), hogy mennyi információt küldenek el a fejlesztőiknek. A Web Browser Privacy: What Do Browsers Say When They Phone Home? című tanulmány alapján a legjobb védelmet ilyen szempontból a Brave kínálja. A második csoportba került a Google Chrome, a Mozilla Firefox és az Apple Safari, míg a harmadikba a Microsoft Edge és a Yandex. Leith azt ugyanakkor nem tanulmányozta, hogy a hat program milyen mértékben véd az internet általános veszélyeitől.

A vizsgált adatokból kiderült, hogy a Microsoft Edge küldte a fejlesztők szervereire a legtöbb információt a felhasználók szörföléseivel kapcsolatban. Bár a többi böngészőnél is megfigyelhető volt hasonló gyakorlat, de az Edge esetében volt egy különlegesség, amely végül a legrosszabb helyezés eléréséhez vezetett. A Microsoft terméke ugyanis az első elindításakor létrehoz egy egyedi hardverazonosítót, amely később sem változik meg, még akkor sem, ha valaki újratelepíti a szoftvert. Mindez azt jelenti, hogy az elküldött adatok egyértelműen hozzáköthetők egy bizonyos készülékhez.

A biztonsági szakértő megjegyezte, hogy a redmondi konszern hasonló azonosítót használhat más alkalmazásokban is és a megszerzett információkat akár össze is kapcsolhatja egymással. Bár az Apple Safari, a Google Chrome és a Mozilla Firefox is hasonló azonosítóval dolgozik, de azok mindig változnak, ha valaki újratelepíti az adott böngészőt.

A Microsoft a Windows 10 esetében egy Chromiumon alapuló böngészőt készített. Az új fejlesztés a külsejét tekintve nem igazán különbözik a Google Chrome programjától, az igazi változások a felszín alatt vannak. A fejlesztők több mint 50 Chromium-funkciót váltottak le vagy kapcsoltak ki. Ezek közé tartozik például a Google DNS, a Google Fordító, a Google Now, a Google Pay, a Google Cloud Messaging, a Chrome OS eszközmenedzsment és a Chrome Cleanup. A többi deaktivált funkció között van a reklámblokkolás, a helyesírás-ellenőrzés és az androidos alkalmazások jelszó-szinkronizálása. Cserébe a Microsoft a szoftverbe számos saját szolgáltatást integrált, köztük van a Bing, a Windows Defender SmartScreen és az adatok szinkronizálására való Microsoft Activity Feed Service.

Listázás a fórumban