Az internet felerősíti a nemi egyenlőt­lenségeket

Az internet felerősíti a nemi egyenlőt­lenségeket

2020. március 16. 09:41, Hétfő
A női felhasználókat online fenyegetések érik, zaklatják és gyakran kerülnek hátrányos helyzetbe.

Sir Tim Berners-Lee, a World Wide Web atyja a legújabb internetes bejegyzésében azt írta, hogy komolyan aggódik a nemi egyenlőtlenségek miatt. A szakember hozzátette, hogy a világhálón is meg kellene jelennie a nemek közötti egyenlőségnek, s a nők és a lányok online megkülönböztetése a fejlődést fenyegeti. A leginkább a nem fehér internetezők, a melegek, a leszbikusok és más, a társadalom peremére kiszorított csoportok vannak kitéve a hátrányos megkülönböztetésnek.

Berners-Lee a World Wide Web 31. születésnapja alkalmából írt anyagában úgy fogalmazott, hogy az internet gyakorlatilag nem működik a nők és a lányok esetében. Szerinte három különösen problémás terület van. Az első, hogy a Web Foundation és a World Association of Girl Guides and Girl Scouts adatai alapján a fiatal nők több mint fele volt elszenvedője az online erőszaknak, akár fenyegetések, zaklatások vagy a magán jellegű fényképek engedély nélküli terjesztése formájában. Az őket ért hatások miatt sokan feladták a munkájukat vagy a politikai hivatalukat, mások pedig inkább kiléptek a közösségi világból. A Web Foundation által megkérdezettek 84 százaléka nyilatkozta azt, hogy a dolgok a jövőben csak rosszabbak lesznek.

A második fontos probléma, hogy egy férfi 21 százalékkal nagyobb valószínűséggel jut interneteléréshez, mint egy nő, a szegényebb országokban pedig ez az arány 52 százalék. Ezáltal több millió nő és lány nem kap esélyt sem az internetes tanulásra, a munkára és a véleménye kifejezésére. A harmadik meghatározó gond, hogy bizonyos mesterséges intelligencián alapuló alkalmazások diszkriminálják a nőket. 2018-ban például az Amazon egyik munkaközvetítő szoftverét kellett leállítani, mert kiderült, hogy a férfiak kiközvetítését részesítette előnyben. A program olyan korszakok adataira támaszkodott, amikor többnyire a férfiak által betöltött munkák voltak többségben.

A World Wide Web atyja leszögezte, hogy a problémákkal minden olyan szervezetnek és cégnek, valamint szakembernek, tudósnak és kormánytagnak foglalkoznia kell, aki részt vesz a technológiák fejlesztésében. A kormányok és a vállalatok azonban túl lassan cselekszenek. Pont a koronavírus-járvány mutatta meg, hogy a világháló mentőkötél lehet akkor, amikor iskolákat és munkahelyeket kell bezárni, hiszen lehetővé teszi a tanítást, a munkavégzést és a létfontosságú információkhoz való hozzájutást. Egy olyan világ teljes mértékben elfogadhatatlan, amelyben ilyen sok nőtől és lánytól zárják el ezt a lehetőséget.

Listázás a fórumban