Egészsé­gesebbek és boldogabbak a Facebookról lemondók

Egészsé­gesebbek és boldogabbak a Facebookról lemondók

2020. március 21. 20:01, Szombat
Már egy kevés változtatás is komoly pozitív hatást eredményez.

A bochumi Ruhr Egyetem munkatársai (Dr. Julia Brailovskaia, Fabienne Ströse, Holger Schillack, Jürgen Margraf) összesen 286 személy bevonásával tesztelték azt, hogy a Facebookon töltött idő és annak hossza, miként hat az emberek életére. A 286 felhasználó átlagosan naponta legalább 25 percet volt a platformon, míg az átlagos eltöltött idő 1 óra volt. A résztvevők közül 146-an a megszokott ideig használták a portált, míg 140-en két héten keresztül naponta 20 perccel kevesebb ideig tartózkodtak a közösségi oldalon.

A tapasztalatok azt mutatták, hogy az, aki mérsékeli a közösségi platformon töltött időt, kevesebbet cigarettázik, többet mozog, kevésbé hajlamos a depresszióra és jobban érzi magát. Ráadásul a háttérbe szorultak a függőségi tünetek is. További érdekesség, hogy az eredmények még a teszt után három hónappal is megfigyelhetők voltak.

Összességében elmondható volt, hogy azok az emberek, akik csökkentették a Facebookon való tartózkodási idejüket mind aktív, mind passzív szempontból kevesebbet használták a szolgáltatást. Julia Brailovskaia szerint ez azért fontos, mert különösen a passzív használat vezet oda, hogy az egyes személyek másokkal hasonlítják össze magukat, irigyek lesznek rájuk és csökken a pszichikai jólétük. De már egy minimális változtatás is azt eredményezheti, hogy elkerülhetővé válik a függőségi magatartás és változás valósulhat meg az életmódban. Vagyis nem kell teljesen lemondani a portál használatáról.

A Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó Melissa G. Hunt és kollégái 2018 novemberben arra világítottak rá, hogy a különböző közösségi oldalakon töltött idő növelheti a depresszió és a magányosság érzését az emberben. Tavaly februárban pedig a Stanford és a New York-i Egyetem kutatói mutatták ki azt, hogy milyen hatásokkal jár, ha valaki egy hónapra lemond a Facebook használatáról. Aki így tett, az boldogabb volt, mert kevesebb időt töltött a világhálón, s ezáltal több ideje jutott a családtagjaira és a barátaira, de sokkal kevésbé volt tájékozott.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások