Sok hűtővíz kell a Google számítógép-központjaihoz

Sok hűtővíz kell a Google számítógép-központjaihoz

2020. április 5. 13:02, Vasárnap
Az Alphabet szerette volna titokban tartani, hogy a létesítmények mennyi vizet igényelnek, de nem sikerült.

A Bloomberg Green rámutatott, hogy a konzorcium a Google szervercentrumainak hűtéséhez szükséges vízmennyiséget szinte üzleti titokként kezeli és még állami hivatalokra is hatni próbált azért, hogy az adatokat ne kelljen kiadnia. Ennek ellenére némi információ mégis kiszivárgott, elsősorban olyan bírósági eljárások dokumentumaiból, amelyekben az Alphabet vagy a Google ellátócégekkel vagy környezetvédelmi szervezetekkel keveredett vitába. Így derült ki, hogy a webes konszern tavaly három amerikai szövetségi államban összesen 8,7 millió köbméter vizet akart felhasználni a számítógép-központjai hűtésére.

íAz is ismertté vált, hogy a Google tavaly Arizonában akart létrehozni egy szervercentrumot és ezért kapott egy naponta 15 000 köbméter víz szállítására vonatkozó garanciát. Amennyiben a létesítmény elkészül, akkor a szállított vízmennyiség az eredeti négyszerese lesz. Egy másik bírósági akta alapján a vállalat a jövőre megépítendő Dallas melletti számítógép-központjánál körülbelül 5,5 millió köbméter vizet akar felhasználni.

A probléma csak az, hogy néhány amerikai szövetségi államot, köztük Texast és Arizonát már eleve vízhiány sújt. Venki Uddameri, a Texasi Műszaki Egyetem Vízkészlet-centrumának vezetője kifejtette, hogy a klímaváltozás miatt eleve hosszabb ideig tartó aszályos időszakokkal számolnak. Az ilyen vízigényes tevékenységek csak növelik a helyi terheket.

Gary Demasi, a Google energiaügyi részlegének vezetője hangsúlyozta, hogy mindent elkövetnek azért, hogy az új létesítmények hosszú távon is működtethetők legyenek. Büszkék arra, hogy a számítógép-központjaik a leghatékonyabb ilyen jellegű centrumok közé tartoznak a világon és arra törekedtek, hogy csökkentsék a környezeti hatásokat annak ellenére is, hogy a szolgáltatásaik iránti kereslet jelentős mértékben nőtt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások