Veszélyt jelenthet a Microsoft site feltörése

Veszélyt jelenthet a Microsoft site feltörése

2001. január 1. 15:32, Hétfő
Bár a Microsoft tagadja, hogy a hacker, aki októberben bejutott a cég számítógépes rendszerébe, a forráskódokhoz is hozzáfért, Washingtonban sokan attól félnek, veszélybe kerülhet az Egyesült Államok biztonsága.

Mostanában egyre többet lehet hallani arról, hogy az Egyesült Államok fél az esetleges online érkező támadásoktól. A Microsoft számítógépes rendszerének októberi feltörése pedig csak megerősítette a washingtoni politikusokat és vállalati vezetőket abban, hogy félelmük nem alaptalan.

Azzal mindenki tisztában van, hogy a Microsoft szoftverek forrásának több százmillió, esetleg milliárd sorát lehetetlen leellenőrizni esetleges, rosszindulatú módosítást keresve. Az pedig -a Microsoft bármennyire is tagadja- nem zárható ki, hogy az ismeretlen hacker módosította a cég készülőben lévő szoftvereinek kódját. Ha a programok forrását valóban megváltoztatta a hacker, akkor nem zárható ki, hogy a Windows jövőben megjelenő változataiba olyan módosítások kerültek, amik például mesterséges biztonsági rést hoznak létre a szoftverben, esetleg adatokat továbbítanak egy előre megadott helyre, tehát kémkednek a felhasználó gépén.

A legtöbb amerikai katonai és állami rendszer Microsoft szoftveren alapul, így egy efféle módosítás az operációs rendszerben valóban komoly veszélyek forrása lehet. A Microsoft azzal próbál megnyugtatni mindenkit, hogy a hacker tevékenységét annak felfedezése után folyamatosan követték, és nincs bizonyíték arra, hogy az hozzáfért volna a programok forrásához. A cég állításának hitelességét azonban aláássa az a tény, hogy a betörő hetekig, egyes hírek szerint hónapokig szabadon tevékenykedett a rendszerben.

Számos szakértő szerint a probléma bárki számára veszélyt jelenthet majd, aki aktív internetes kapcsolattal rendelkezik, és a jövőben megjelenő Windows operációs rendszereket használja.

A Microsoft közölte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy jövőben megjelenő operációs rendszereinek "tisztaságát" biztosítsa.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások