A második félévben jönnek az olcsóbb 5G-telefonok

A második félévben jönnek az olcsóbb 5G-telefonok

2020. április 11. 09:58, Szombat
Erre számíthatunk a kínai gyártók jóvoltából, akik most pörgetnék fel a gyártást.

Az 5G terjedésével kapcsolatos hírek egymás után jelennek meg a szaksajtóban, így lapunk hasábjain is, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a technológia nagy előrelépését jelent a felhasználók életében, bár a nagy többség csak az elkövetkező években veheti majd kezébe az első ilyen készüléket. Kiemelten fontos tényező az olcsóbb, középkategóriás megoldások piacra dobása, amely a második félévben indulhat el.

Erre számít legalábbis a tajvani DigiTimes, amely saját, házon belül elvégzett kutatásában arra számít, hogy a nyár végétől, illetve az ősz elejétől számíthatunk több olcsóbb kínai okostelefon piaci megjelenésére. A terület iránt érdeklődő, a lefelé való nyitáshoz nagy reményeket fűző kínai gyártók ugyanis éppen ezekben a hetekben igyekeznek felpörgetni az ezzel kapcsolatos erőfeszítéseket, miközben az ország maga a koronavírus (remélt) visszaszorítása utáni helyzetből igyekszik kimászni, lassan, fokozatosan visszatérve a normalitáshoz, amely azonban egyáltalán nem garantált. Bárhogy is alakuljon az elkövetkező néhány hónap, a felhasználók számára mindenképpen fontos tényező marad az 5G-telefonok hivatalos ára, ennek terén pedig bőven van min javítani, hiszen eddig többnyire meglehetősen drága, valóban csúcskategóriás változatokat ismerhettünk meg.

A helyzet némileg könnyebbé válik a nyári hónapokra, hiszen több chipgyártó is bemutatja majd eltérő középkategóriás fejlesztéseit, ezzel pedig lehetővé válik az olcsóbb, szerényebb hardverrel ellátott okostelefonok piacra dobása. Hasonlóval egyes kínai cégek már eddig is próbálkoztak, a kereskedelmi árak azonban többnyire az 500 és 650 dollár közötti sávban maradtak, a cél azonban még ezen szint jelentős mértékű lejjebb szorítása lenne, hogy (ideális esetben) elérjék a 300 dollár körüli tartományt. Ezen szint felé közelít már most a TCL, amely saját neve alatt mutatta be friss megoldásait, a TCL 10 5G például 400 eurós árral érkezik hamarosan. Itt tehát számíthatunk a Qualcomm vetélytársainak térnyerésére, valamint a felhasználók szélesebb rétegei számára ajánlott, szerényebb okostelefonok bemutatkozására, amely egyben felgyorsíthatja az 5G terjeszkedését, miközben az egyes régiókban egyre több szolgáltató biztosítja az alapvető feltételeket a technológia megjelenésére és alkalmazására.

Itthon az NMHH a hónap elején hirdette meg a frekvenciahasználati jogosultságok és a nyertesek listáját, amelynek részeként eleinte 50 százalékos kedvezményt kap a három legnagyobb szolgáltató, miközben a DIGI egy elhúzódó jogvita miatt lemaradt az aukcióról.

Listázás a fórumban