Okosablakon dolgozik az Apple

Okosablakon dolgozik az Apple

2020. május 2. 13:14, Szombat
A kaliforniai konszern által fejlesztett rendszer praktikus kiegészítő funkciókat kínál majd a sofőröknek.

Az Apple az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO) nyújtotta be az okosautóablakra vonatkozó szabadalmát. A megoldás hátterében a mesterséges intelligencia van, amelynek segítségével gombnyomásra vagy akár automatikusan megváltoztathatók a gépkocsikban lévő ablakok bizonyos tulajdonságai, többek között a fényáteresztő és a hővezető képesség vagy a ködös időjáráshoz való alkalmazkodás.

A szabadalmi leírásban az olvasható, hogy egy olyan rendszer, mint egy közúti jármű rendelkezhet módosítható struktúrákkal, például beállítható ablakokkal. Az utóbbiak pedig különböző szabályozható rétegeket kaphatnak. A dokumentum tartalmazza azt is, hogy a kiegészítő funkciókat hogyan kellene integrálni az ablaküvegekbe, többek között egy vagy több átlátható strukturális réteg (üveg, polimer, más anyagok) bevonásával. Mindegyik réteg egy-egy bizonyos feladatot töltene be.

S hogy mindez miként nézhetne ki a gyakorlatban? Nos, valaki a belvárosban vagy sűrűn lakott területen halad az autójával és ilyenkor elsötétítheti az ablakokat, hogy gondoskodjon a nagyobb mértékű magánszféráról, de ugyanez történhet akkor is, ha az autópályán közlekedik tűző napsütésben. Ilyen esetekben ráadásul az ablakok automatikusan beállíthatók lennének úgy is, hogy több fényt tükrözzenek vissza. Ráadásul a rendszer bekapcsolna egy olyan szenzort, amely csökkenti az UV-sugárzást.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások