Nagyobb emlősök is éltek a dinoszauruszok korában

Nagyobb emlősök is éltek a dinoszauruszok korában

2020. május 15. 20:48, Péntek
Erre utalnak az előkerült maradványok, miközben egy meglévő dínót is átrajzoltak.

Csaknem két évvel ezelőtt írtunk arról, hogy egy ősi emlős maradványai, azok kielemzése írja át a régmúlt történetét, hiszen ezek amerikai lelőhelye arra utal, hogy a Pangea mintegy 15 millió évvel később vált szét kisebb kontinensekre, amint ahogy azt korábban gondoltuk. Most egy másik, ennél nagyobb emlős bukkant elő, ami a mérettel kapcsolatos elméletünket cáfolja meg.

A szakemberek eddig úgy vélték, hogy a dinoszauruszok korában csak egészen apró, nagyjából a mai egerek méretével megegyező, vagy ahhoz nagyon hasonló emlősök éltek csak a Földön, ezek pedig nyilván a jóval nagyobb állatok elől bujdosva élték napjaikat, igyekezvén túlélni a veszélyes évmilliókat. A Nature magazinban közzétett tanulmányban viszont arról olvashatunk, hogy Madagaszkár területén már 66 millió évvel ezelőtt is élt egy olyan állat, amely ennél nagyobb volt, hiszen a felnőttkort el nem ért példány súlyát 3 kg-ra becsülik, felépítése és az orr jellemzői alapján pedig lyukakat, alagutakat ásva tűnt el a vetélytársak elől, ami nyilván rendkívül hasznosnak bizonyult, még akkor is, ha ezen állatok később kihaltak, ugyanis az emlősök egy lezárult oldalágának képviselői voltak.


Az állat életében a Gondwana névre keresztelt déli szuperkontinens már felbomlóban volt, Madagaszkár azonban már akkor is önálló szigetként volt jellemezhető, ez a régió pedig számos eltérő táplálékforrást (és még több ragadozót) kínált, részben ez vezethetett az Adalatherium hui méretének növekedéséhez. Az eredetileg 1999-ben előkerült, most újra részletesen megvizsgált maradványok az eddigi legteljesebbek és legjobbak, legalábbis ami a Gondwana korából előkerült emlősöket illeti, a mostani eredmények pedig szembemennek az eddigi elképzelésekkel, éppen az emlősök méretére és akkori szerepére vonatkozóan. Ez azonban nem az egyetlen új fejlemény volt április utolsó napjaiban, a szintén a Nature oldalán megjelent másik tanulmányban ugyanis egy korábban is ismert, ám a friss maradványok feltérképezésével tovább pontosított dinoszaurusz eltérő formájára hívják fel a figyelmet.


A méretes, 7 tonnára rúgó Spinosaurusz aegyptiacus eszerint ugyanis egészen más farokrésszel bírt, ráadásul úszva közlekedett, amivel az első ilyen példánnyá vált. Az eredetileg több mint 100 évvel ezelőtt előkerült fosszíliák alapján azonosított faj tagjai a most Marokkó területén megtalált további maradványokkal, azok vizsgálata révén öltöttek némileg eltérő formát, amihez 3D-modellekre, valamint részletes szimulációkra volt szükség.

Listázás a fórumban