Közeleg a végleges 2.4-es Linux kernel megjelenése

Közeleg a végleges 2.4-es Linux kernel megjelenése

2001. január 4. 00:41, Csütörtök
[ZDNET] A különböző teszterek már hozzájutottak a 2.4-es verziójú Linux kernel elsőnek és egyben utolsónak is tekinthető, úgynevezett "prerelease" változatához, ami arra enged következtetni, hogy a várva várt végleges 2.4-es kód hamarosan napvilágot fog látni.

Sokak sajnálatára az elmúlt év karácsonyán még nem volt ott a tesztelők karácsonyfái alatt a 2.4-es Linux kernel, de Linus Torvalds-ék szilveszter napján, vagyis december 31-én leszállították a tesztelők részére a kernel kiadás előtti utolsó verzióját. A 2.4-es verziójú véglegesnek tekinthető Linux kernel megjelenése egyébként várhatóan relatíve rövid időn belül követni fogja az említett prerelease verziót. Linus Torvalds - egy a szilveszterkor a tesztelőkhöz írt jegyzetében - elismerte, hogy nem sikerült teljesítenie ígéretét, miszerint a végleges 2.4-es Linux kernel már decemberben megjelenhet.

"Rendben van, elismerem, hogy 2000-ben már nem sikerült elkészülnünk a 2.4.0-s verziójú Linux kernellel, pedig mi szívósan dolgoztunk." - nyilatkozta Torvalds. "Megpróbáltunk mindent, hogy időre elkészüljünk, azonban több apró probléma is felmerült az utolsó percekben, amelyeket mindenképp orvosolni szerettünk volna, így a legtöbb amit tehettünk, hogy most leszállítottuk a tesztereknek az új kernel első és egyben utolsó prerelease változatát. Nem lesz már több prerelese1, vagy prerelase2 verzió." - tette hozzá.

Torvalds megjegyezte, hogy egyelőre nem tud pontosabbat mondani arról, hogy a lelkes Linux-os felhasználók mikor vehetik majd kezükbe a 2.4 kernel végleges változatát. December 31-i jegyzetében azt mondta, hogy mindenképpen elegendő időt szeretne adni a teszterek számára, hogy lehetőleg minden problémát ki tudjanak küszöbölni.

A 2.4-es Linux az előzetes tervekhez képest körülbelül egy évvel van elmaradva. Torvalds 1999 júniusában azt mondta, hogy az új kernel őszre el fog készülni, aztán 2000 májusában belátta, hogy a 2.4-es változat legjobb esetben is csak 2000 októberében láthat napvilágot, arra hivatkozva, hogy a fejlesztők egyre több új szolgáltatást szeretnének beágyazni az új kernelbe. Ezt követően 2000. október 6-án a frankfurti LinuWorld-ön Torvalds kijelentette, hogy a várva várt kernel legkorábban decemberben jelenhet meg. A Red Hat 2.4-es kernelre épülő, Florence kódnevet viselő új Linux egyébként várhatóan 2001 első negyedévében fog megjelenni, míg a Caldera Systems 2001 második negyedévében kívánja megjelentetni hasonló új szoftverét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások