Díjjal sújtanák a stream-szolgáltatókat Lengyel­országban

Díjjal sújtanák a stream-szolgáltatókat Lengyel­országban

2020. május 5. 15:09, Kedd
A lengyel kormány hasznot húzna a koronavírus-járvány miatt megnövekedett stream-forgalomból.

Az elmúlt hónapokban a felhasználók növekvő mértékben használták a stream-platformokat, amelyeken keresztül filmeket, filmsorozatokat és más alkotásokat nézhetnek. Lengyelországban ebből profitálna a helyi kabinet. A Reuters egy kiszivárgott tervezet alapján azt írta, hogy az olyan stream-szolgáltatóknak, mint az Amazon Prime Video, az Apple vagy a Netflix a jövőben át kellene utalniuk az adott havi bevételük 1,5 százalékát a Lengyel Filmintézet (PISF) számlaszámára. A PISF gyakorlatilag egy állami kulturális ügynökség.

Egy újságírónak tartott telefonkonferencia keretében a Reuters kérdésére válaszul Tadeusz Koscinski lengyel pénzügyminiszter kijelentette, hogy nem adóról lenne szó, hanem egy olyan hozzájárulásról, amelynek a megfizetését a helyi kulturális miniszter azoktól a stream-vállalatoktól várja el, amelyek Lengyelországnak köszönhetően érik el a nyereségüket. A politikus szavai ellenére a lengyel sajtó az új elképzelést máris elnevezte Netflix-adónak annak ellenére, hogy az a helyi stream-szolgáltatókra is vonatkozna. A tervezetet még el kell fogadnia a lengyel parlamentnek.

A Rzeczpospolita lengyel napilap információi szerint a PISF éves szinte 15 millió zloty (3,6 millió amerikai dollár) plusz bevételre számíthatna a hozzájárulásból az idén, míg jövőre az összeg 20 millió zloty is lehetne. Jelenleg a Netflix a legnépszerűbb videostream-platform Lengyelországban, az a spidersweb.pl portál adatai alapján 5,4 millió felhasználóval rendelkezik. A társaság kiemelkedő helyi népszerűsége elsősorban a Vaják című filmsorozatnak köszönhető, amelynek alapjául az Andrzej Sapkowski által írt regények szolgáltak. Az utóbbiak felhasználásával korábban három számítógépes játékot is megalkottak.

Listázás a fórumban