Elkészült a 2.4-es Linux kernel

Elkészült a 2.4-es Linux kernel

2001. január 6. 15:45, Szombat
Több, mint egy év késés után végre elkészült a 2.4-es verziójú Linux kernel végleges változata. Az új kernel rengeteg hasznos, új funkcióval rendelkezik, így megérte a hosszas várakozás.

Az új 2.4-es kernel mérföldkőnek számít a szabad forrású Linux operációs rendszerben. Az új verzió támogatja a szimmetrikus multiprocesszoros rendszereket (SMP), és az eddigi maximum négy helyett a 2.4-es kernel 16 processzort támogat egy rendszerben. A támogatott processzorok számának növelése mellett a fejlesztők tovább finomították a többprocesszoros működést, így az operácós rendszer jobban ki tudja majd használni a több CPU által kínált lehetőségeket. Ez a változtatás óriási jelentőséggel bír, hiszen a Linux be akar törni a nagyteljesítményű szerverek piacára, ahová a négy processzor támogatása kevés. Az új kernel emellett már ismeri az Intel 64-bites Itanium processzorát is.

A Linux kernel fejlesztői gondoltak az otthoni felhasználókra is. A 2.4-es verzió támogatja az Universal Serial Bus-t (USB), így rengeteg ilyen csatlakozású új egységet, például nyomtatót, digitális kamerát, scannert, billentyűzetet, egeret, hálózati kártyát, modemet, Zip meghajtót és egyéb eszközöket tudunk majd használni.

Linus Torvalds, a Linux szülőatyja, és a kernel fejlesztés vezetője az alábbi rövid, de annál komolytalanabb üzenetet küldte a kernel levelezési listára: "A hónapok óta várva-várt 2.4.0-s kernel számos újítással büszkélkedhet, amiből tekintettel fáradtságomra most semmi nem jut az eszembe."

Azért annyira mégsem fáradt el Torvalds, hogy mégegy apró poénra ne fussa: "Mindenesetre használjátok egészséggel. És ami a legfőbb, ne zavarjatok a felbukkanó hibákkal az elkövetkezendő néhány napon. Nem is érdekel már. :)"

Az új kernel az eredeti kiadási időponthoz képest több, mint egy évet késett. Ennek fő oka az üzleti alkalmazási területek által igényelt változtatások megvalósítása volt. Emellett jelentős hatással lehetett a késésre a szabad forrású filozófia, miszerint egy program akkor van kész, amikor készen van. A fejlesztők nem akarták, hogy egy esetleges félkészen kiadott kernel után mindenki a felbukkanó hibák százain rágódjon.

A kernel letölthető a ftp://ftp.hu.kernel.org/pub/linux/kernel/ címről.

A következő oldalon Linus eredeti levelét olvashatjátok angol nyelven.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások