Csúnya lemaradásban az 5G terén az USA

Csúnya lemaradásban az 5G terén az USA

2020. május 20. 23:10, Szerda
Az LTE elérhetősége terén azonban kiemelkednek, itt hazánk sem szerepel rosszul.

A hónapok óta tartó kínai-amerikai csatározás a mobilszegmensben kifejezetten hátrányosan érintette a legnagyobb kínai telefongyártót, nem véletlen azonban, hogy a napokban megjelent hírek szerint az 5G-szabványok terén éppen a Huawei felé nyitnának a tengerentúl illetékesek. Továbbra is fájó pont számukra a komoly lemaradás, amit most egy friss felmérés is szépen megmutat nekünk.

A mobilos szegmensre fókuszáló OpenSignal elemzői cég a napokban tette közzé részletes anyagát, amelyben az 5G kapcsán több fontos tényezőre is kitérnek, de emellett megemlítik a 4G LTE terén látható viszonyokat is. Előbbi kapcsán egyértelmű módon kirajzolódik előttünk az USA komoly lemaradása, amihez nem fér kétség, hiszen az év első három hónapjában összesen 87 milliárd adatot rögzítettek, amely mintegy 43 millió különböző eszközről származott, a világ minden területéről. Jó példa a fent említett lemaradásra, hogy míg Dél-Koreában 59 Mbps-nál húzták meg idén a jellemző letöltési sebességet, annak szintjét, addig ez az USA-ban mindössze 26,7 Mbps volt. Ezt többek között a T-Mobile döntésével magyarázták, a cég ugyanis az alacsonyabb frekvenciasávokban kezdte meg a hálózat kiépítését, amit a Verizon sokkal gyorsabb alternatívája csak jóval kisebb lefedettséggel követett a sorban, viszont a többi mutató terén sem állnak jól.

A videózás „élményindexe” esetében Japán vezet, ahol 77,6-ra sikerült javítani az átlagos szintet, ezt Kanada és Németország követte, nem sokkal lemaradva a szigetország mögött. Az USA azonban csak az Egyesült Királyság, Franciaország, valamint Olaszország után következik a sorban, míg a letöltési sebességek általános kategóriájában az 5G-t nélkülöző Kanada is jobban teljesít náluk, hiszen az északi szomszéd csaknem 60 Mbps-ot mutathat fel, szemben az Egyesült Államok fent említett 26,7 Mbps-os adatával. Ebben persze az is szerepet játszik, hogy Kanadában egy viszonylag vékony sávot (a sűrűbben lakott déli csíkot) kell csak lefedni a leggyorsabb eléréssel, az ország túlnyomó részét pedig szinte üresen hagyják, amit az USA-ban egyszerűen nem lehet megtenni.

A 4G elérhetősége terén már sokkal jobban áll az amerikai fél, itt a harmadik helyet sikerült megszerezni, közvetlenül Japán és Dél-Korea után. Hazánk ebben a tekintetben a 18. helyen áll, megelőzve olyan országokat, mint Belgium, Ausztria, Csehország, vagy akár Dánia.

Listázás a fórumban