Valósidejű fordítószerverek az IBM-től

Valósidejű fordítószerverek az IBM-től

2001. január 9. 00:48, Kedd
[Reuters] Az IBM hétfőn jelentette be, hogy egy újfajta fordítószervert kíván a piacra dobni, amellyel a nyelvi akadályokat szeretné eltörölni az internetezők elől. A program azonnal lefordít bármilyen weblapot, e-mailt, online chat üzenetet, vagy bármi mást is.

Az IBM WebSphere Translation Server program a magyar nyelvet (természetesen) nem ismeri, de ismeri az angol, spanyol, német, francia és olasz nyelveket. Képes továbbá angolból kínai, egyszerűsített kínai, japán és koreai nyelvekre fordítani, de visszafele ugyanez már nem megy.

A társaság a programot internet-szolgáltatóknak, vállalatoknak, és olyan magánszemélyeknek szánja, akiknek saját szerverük van. A szoftver körülbelül 500 szót képes lefordítani másodpercenként, de ez függ a programot futtató gép gyorsaságától is. A program képes utólag hozzáadott szavak használatára is, ami nem meglepő, hisz a legtöbb szótárprogram is képes erre.

Az IBM szerint az igény nagyon egyértelmű. Az internet anyagainak nagyrésze angol, de az internetezők többsége lassan már nem angol anyanyelvű. Közülük a legtöbben nem fordulhatnak fordítóirodákhoz, tehát kellett valami más megoldás.

A WebSphere Translator Server márciustól lesz kapható. A programot eddig olyan nagy cégek tesztelték, mint például a Deutsche Bank. Az ár meglehetősen borsos, 10000 dollár (3 millió Ft) processzoronként, de a programot a cég nem magánfelhasználóknak szánja, és mivel a program villámgyorsan fordít, ahol szükség van a nagymennyiségű fordításra, ott megtérül. A szerverre természetesen egyszerre többen is csatlakozhatnak, tehát például egy vállalatnak elég egy ilyen szerver.

Mivel a WebSphere Translator Server egyelőre a magyar nyelvet nem ismeri, a programot itthon nemigazán lehet majd használni. Akit érdekel a magyarra fordítás, az kopogtasson be a www.tranexp.hu címre, aholis egy hasonló szoftvert használhat, ráadásul ingyen.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások