A felhasználók akarata ellenére gyűjtött adatokat a Google

A felhasználók akarata ellenére gyűjtött adatokat a Google

2020. június 3. 22:41, Szerda
Számos internetező közös beadványban fordult egy amerikai szövetségi kerületi bírósághoz.

A beadott kereset alapján a Google engedély nélkül gyűjtötte a felhasználók különböző adatait többek között az internetezési szokásaikról, amelyekből következtetni lehetett a barátaikra, a hobbijaikra, a kedvenc ételeikre és a vásárlási szokásaikra, de akár a legintimebb és legkínosabb dolgaikra is vagy megtudhatta, hogy mikre kerestek rá a világhálón, s ezért később személyre szabott ajánlatokat tudott kínálni az érintetteknek. A felperesek legalább ötmilliárd dolláros kártérítést követelnek a cégtől, ez azt jelenti, hogy minden egyes személynek 5000 dollár jutna.

Az óriáscéget többek között a magánszféra-beállítások figyelmen kívül hagyásával, az emberek megtévesztésével, a szövetségi lehallgatási törvény és a kaliforniai adatvédelmi törvény megsértésével vádolják, s azt vetik a szemére, hogy a Google Analytics, a Google Ad Manager és más alkalmazások, továbbá honlapok beágyazott kiegészítők és okostelefonos adatok segítségével gyűjtött információkat egyes internetezőkről annak ellenére, hogy a privát böngészési üzemmódot használták.

A felhasználók a keresetükben azt írták, hogy a Google nem vehetne részt egy amerikai állampolgár számítógépét vagy telefonját érintő adatgyűjtésekben. A beadvány mindazok nevében született meg, akik 2016. június 1. óta privát böngészési üzemmódban szörföltek a világhálón és akiknek adataihoz ennek ellenére hozzáfért a Google. Jose Castaneda, a Google szóvivője hangsúlyozta, hogy energikusan fognak fellépni a felvetésekkel szemben és kiemelte, hogy minden egyes alkalommal világosan közlik az emberekkel, hogy amikor a Chrome böngészőben a privát böngészési üzemmódot bekapcsolják, akkor valószínűleg a honlapok információkat gyűjtenek az internetezésükről.

Néhány nappal ezelőtt Mark Broich, Arizona főállamügyésze adott be keresetet a Google ellen és a dokumentumban azt írta, hogy a társaság megtévesztette a felhasználókat akkor, amikor az okostelefonjaik helyzetével kapcsolatos adatokat gyűjtötte.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások