USA - az 5G-licencdíjakkal is komoly pénzt keres a Huawei

USA - az 5G-licencdíjakkal is komoly pénzt keres a Huawei

2020. június 16. 19:20, Kedd
Felemás helyzetbe került a kínai távközlési óriás ellen harcoló ország.

Az Amerikai Egyesült Államok kénytelen kifizetni a Huaweinek az 5G-hálózatai kiépítéséért járó összegeket. Ezt állapította meg tanulmányában a GreyB Services technológiakutató vállalat és az Amplified AI nevű szoftvercég. A dokumentum készítői rámutattak, hogy az 5G-szabvánnyal szorosan összefüggő szabadalmak több mint 80 százaléka hat társaság tulajdonában vannak. Az érintett vállalatok az Ericsson, a Huawei, a Nokia, az LG Electronics, a Samsung Electronics és - egyedüli amerikai vállalatként - a Qualcomm.

Deepak Syal, a GreyB Services igazgatója kiemelte, hogy Washingtonnak akkor is ki kell fizetnie a Huawei erőfeszítéseit és a technológia fejlesztéséhez tett intellektuális hozzájárulását, ha végül egy másik piaci szereplőt bíz meg az 5G-infrastruktúra kiépítésével. A GreyB és az Amplified összesen körülbelül 6400 olyan 5G-találmányt vizsgált meg, amelyeket tavaly december 31-ig a világ valamelyik országában szabadalmaztattak és amelyet a tulajdonosaik a szabvány szempontjából "fontosnak" vagy "meghatározónak" minősítettek.

A Huawei korábban, a Verizonnal folytatott szabadalmi vitájában azt közölte, hogy több mint 1,4 milliárd dollárt szerzett szabadalmi licencdíjakból és 6 milliárd dollárt fizetett ki ilyen jogcímen más vállalatoknak. Ben Howes, a cég egyik szóvivője hangsúlyozta, hogy nagyon sok szellemi tulajdont hoznak létre, ezért senkit sem kell meglopniuk.

Az már május elején kiderült, hogy az 5G-hálózatokkal kapcsolatos kínai megrendelések pénzözönt hoznak a Huawei számára. A nagy helyi mobilszolgáltatók a következő 5 évben összesen mintegy 170 milliárd dollárt fordítanak majd erre a célra és a Huawei megoldásait részesítik előnyben. Jó példa erre, hogy a China Mobile 5 milliárd dolláros keretéből 3 milliárd jut a társaságnak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban