Újabb béta verziójú MS Whistler: build 2410

Újabb béta verziójú MS Whistler: build 2410

2001. január 9. 22:01, Kedd
[ZDNET] A szoftveróriás Microsoft nem hagyhatta annyiban, hogy a Linux 2.4.0 kernel múlt heti megjelenésével a számítástechnika világa némileg felpezsdült, így azonnal tervbe vették egy új, közbenső béta verziójú Whistler megjelentetését, ami később azonban úgy nézett ki, hogy mégsem jön össze.

A Microsoft az elmúlt hét csütörtökén kiadta a legújabb Whistler verziót, azonban röviddel a kiadás időpontja után azonnal visszahívták a build 2410-es Whistlert, mivel az különböző források szerint tele volt telepítési problémákkal. Ezt követően az elmúlt hétvégén a Microsoft belső bétateszter oldalára mégis felkerült az említett béta Whistler javított változata. Számomra egyre nehezebb a Microsoft stratégiáját követni, nem értem, hogy elsőre hogyan kerülhetett ki a cégtől egy "béta állapotú béta" Whistler, talán a nagy sietség lehet mindennek az oka.

A Whistler teszterek állítása szerint az új build 2410-es verzió állítólag több fejlesztést tartalmaz a kezelőfelület és a biztonság területén. Egyébként a most kiadott 2410-es build az első, szélesebb körben elérhető Whistler változat a hivatalos Beta 1-es verzió óta. Több Windows-os "fan site" jelentése szerint a legújabb változatba már az Internet Explorer 6 build 2411-es változata került bele. Az Internet Explorer 6-os webböngészőre egyébként még nagyobb bétatesztelési procedúra vár, melybe a felhasználók széles körét be szeretnék vonni. Az elkövetkező néhány hónapban várható a különálló, béta verziójú IE6 megjelenése.


A teszterek szerint az új Whistler build egyik legnagyobb újdonsága az úgynevezett alpha-blending technológia alkalmazása. Az alpha-blending eljárás segítségével a képernyőn elhelyezkedő ikonok elvegyülhetnek a háttérrel, melynek nem túl sok értelmét látom, de lehet, hogy tévedek. A másik újdonság pedig az úgynevezett anti-piracy (kalózkodás ellenes) kód beágyazása, melyet a Microsoft a hangzatos Product Activation for Windows (WPA) névvel látott el.

A technológia egyébként nagyban hasonlít az Office2000-ben található Office Activation Wizardra. A tervek szerint a WPA segítségével egy termékkulcs csak szigorúan egy PC-hez lesz használható, így vetve gátat a kalózok által másolt Windows-ok terjedésének. Ennek sem látom túl sok értelmét, mert az szinte biztosra vehető, hogy a profi programfeltörőknek így is legfeljebb csak órákba fog telni, hogy feltörjék ezeket az új biztonsági megoldásokat, persze próbálkozni azért nyugodtan lehet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások