Elérhető az első gyógyszerként felírható játék

Elérhető az első gyógyszerként felírható játék

2020. június 16. 22:42, Kedd
Bár a bejelentés önmagában hatalmas előrelépést jelent, áttörésről még nem lehet beszélni.

Az Akili Interactive által megalkotott EndeavorRX nevű programban a játékosoknak akadályokat kell kikerülniük és különböző céltárgyakat begyűjteniük. Mindez a koncentrációs képességet erősítheti.

Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatósága (FDA) bejelentette, hogy az EndeavorRX az első olyan videojáték, amely a tengerentúlon receptre is felírható és segíthet a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenvedő 8-12 éves gyerekeknek. Az FDA adatai alapján csak az USA-ban négymillió gyermek szenved az ADHD-től.

A szoftvert hét éven keresztül tesztelték több mint 600 gyerek bevonásával. Az így kezelt gyermekek egyharmadánál alig jelentkeztek a tünetek, amikor négy héten át, hetente öt napon keresztül játszottak az EndeavorRX-szel. A pozitív hatás ráadásul legalább egy hónapig megmaradt. Ismert mellékhatásként frusztráció, fejfájás és szédülés jelentkezett, ezek ugyanakkor a hagyományos gyógyszerek mellékhatásaihoz képest szinte semmiségeknek tűntek. Jeffrey Shuren, az FDA radiológiai egészségügyi központjának igazgatója kijelentette, hogy a játék fontos példa a digitális kezelésekre.

A The Verge ugyanakkor rámutatott, hogy néhány dolog beárnyékolta a kedvező eredményeket. Egy tanulmányban a fejlesztőkkel együttműködő orvosok azt írták, hogy az eredmények nem elegendőek ahhoz, hogy az EndeavorRX-et az ajánlott ADHD-kezelések megfelelő alternatívájaként lehessen számításba venni. A portál kiemelte a felderített összefonódásokat is. Scott H. Kollins professzor tanácsadó és opciói vannak az Akili Interactive Labs részvényeire, míg Jacqueline Lutz, Denton J. DeLoss és Elena Canadas az Akili Interactive Labs alkalmazottai, s szintén rendelkeznek részvényopciókkal.

Mindenesetre a fejlesztőstúdió egyik képviselője elmondta, hogy a játékot elérhetővé fogják tenni az ADHD-ben szenvedő amerikai gyermekek számára. Az első családok már áprilisban regisztrálhatták magukat a fejlesztőknél és mostanra komoly várólista alakult ki. A látás javítására, a depresszió kezelésére és a betegségek megismerésére alkalmas receptre felírt játékokról már 2018 februárjában írtunk. Azonban akkor hiányzott e programok széles körű szakmai elismertsége.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások