Dínótojás a furcsa antarktiszi lelet

Dínótojás a furcsa antarktiszi lelet

2020. június 29. 22:10, Hétfő
Évekig nem tudták a kutatók, hogy mire bukkantak az Antarktiszon, a megfejtés most futott be.

Chilei egyetemi kutatók még 2011 során találtak egy igencsak érdekes objektumot a jégbe (hóba) burkolózó déli kontinensen, amelyről sokáig nem tudták eldönteni, hogy tulajdonképpen minek a maradványa. A találgatás és a pontos válasz hiánya ellenére mindenesetre elhelyezték azt az ország egyik múzeumában, most pedig végre kiderült, hogy miről is van szó.

A Texasi Egyetem professzorai számoltak be hivatalos közleményben arról, hogy kitartó munka után végre sikerült azonosítani az objektumot, amely őket eleinte leginkább egy némileg lapos focilabdára emlékeztette (természetesen a sport amerikai változatát értették ezalatt). A tárgy pontos mérete 29 x 20 cm, az eredeti regisztrálás után még a helyszínre hívott geológusok is tanácstalanul álltak előtte, most viszont kiderült, hogy ennek oka abban keresendő, hogy valójában egy méretes tojásról beszélhetünk, amely jó eséllyel egy plezioszaurusztól, esetleg egy moszaszaurusztól származik, mivel azonban a felnőtt példány maradványait nem találták meg a környéken, a pontos beazonosítás egyelőre még várat magára.

A szakembereket alaposan meglepte, hogy a tojás puha héjjal rendelkezik, ebben tehát különbözik azon példányoktól, amelyet gyíkok és kígyók hagynak maguk után. A tojás belsejében egykoron elhelyezkedő embriót, annak maradványait sem találták meg, viszont igencsak koros leletről van szó, hiszen a fent említett fajok képviselői szintén 66 millió évvel ezelőtt pusztultak ki, a hatalmas aszteroida becsapódásának következtében. Korábban úgy gondolták, hogy ezen fajok nem raktak tojásokat, a most beazonosított maradvány viszont kikezdi ezen eredeti elméletet, a gyanú szerint pedig igencsak vékony héjjal rendelkező tojásokról volt szó, amelyekből szinte azonnal kikeltek az új jövevények.

A tojás egyik fele behorpadt, a kutatók szerint ezen az oldalon landolt a tengerfenéken, az azonosítást követően azonban folytatódik a munka, hiszen ezzel jobb betekintést nyerhetünk az említett fajok jellemzőibe, azok életébe.

Listázás a fórumban