BeOS a Sony eVilla-n

BeOS a Sony eVilla-n

2001. január 10. 08:13, Szerda
[CNET] Az eVilla bemutatásával a Sony is belépett a PC nélküli internetes eszközök piacára. Az eVilla egy hálózati szórakoztató eszköz, kifejlesztésekor különös figyelmet fordítottak a multimédiás képességekre, mint például az audio streamek lejátszása, és a külső hangszórók csatlakoztatási lehetőségére.

Az egység egy 15 colos lapos kijelzőt kapott, ami jóval nagyobb formát eredményezett a már megszokott internetes eszközökénél. Igaz, hogy nincs beépített merevlemeze, de van egy Memory Stick olvasója, és USB (universal serial bus) portja melyen keresztül külső tároló eszközök, vagy akár nyomtatót is csatlakoztathatunk rá.

Az eVilla belülről is egyedi, hiszen az operációs rendszere a BeIA (Be Internet Appliances) a Be-től. A Menlo Park székhelyű cégnek a Sony új eszköze hatalmas lehetőség, mert az internetes eszközökre fejlesztett új operációs rendszere igazán még nem tudta megvetni sehol sem a lábát.


A pénteken bemutatkozott új Sony termék 500 dolláros áron lesz kapható a tavasztól, ehhez járul még a 21.95 dolláros havi internet szolgáltatási díj. Az egységnek van egy Ethernet csatlakozója is a nagyobb sebességű kapcsolatok számára, ezen kívül a broadband minőségű elérés feltételeinek biztosítása még fejlesztés alatt áll. Az 500 dolláros árban benne foglaltatik a flash memória és a hagyományos DRAM is.

"Az árat olyan szinten kell tartanunk, hogy az emberek érdeklődést mutassanak", mondja James Neal a Sony marketing menedzsere. Neal szerint az internetes eszközök piaca hasonlít egy kemény dióhoz, amit még fel kell törni, ezért a cég úgy fogja reklámozni a terméket, mint az ideális választást mindazon családoknak, akik bár PC-vel már rendelkeznek, de elegük van az "internetes dugókból". Bryan Ma, az IDC elemzője szerint a 2001-es év az újabbnál újabb internetes eszközök áradatát jelenti majd.

A Sony képviselői szerint márkanevük hatalmas előnyhöz juttathatja őket, hiszen sok olyan háztartás van, ahol még nem hallották a Gateway vagy a Compaq nevet, de biztos, hogy van már valamilyen Sony termékük.

Az új termékben a Sony igyekezett keresztülhúzni a zenekalózok számításait is. Az eVilla képes elmenteni a zenét a rágógumi méretű Memory Stick-re, de azt azután csak az eVillaval játszhatjuk vissza. Sőt, a Sony annyira túlzásba vitte a dolgot, hogy az e Villa tulajdonosok zenéiket más Sony eszközökön sem tudják visszahallgatni, így a Memory Stick Walkmanen sem.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások