Drónokkal optimali­zálhatók az 5G-hálózatok

Drónokkal optimali­zálhatók az 5G-hálózatok

2020. július 2. 22:20, Csütörtök
A robotrepülőgépek a karbantartási feladatok elvégzésében is komoly szerepet kaphatnak.

A Samsung bejelentette, hogy a jövőben a pilóta nélküli légi járműveket és a mesterséges intelligenciát is felhasználja a 4G- és az 5G-hálózatok karbantartásának és optimalizálásának egyszerűbbé és biztonságosabbá tételére. Az automatizált megoldás komoly segítséget fog jelenteni a feladattal foglalkozó szakembereknek.

A dél-koreai konszern már tesztelte is a kifejlesztett rendszert, amely többek között a 4G- és az 5G-hálózatokhoz szükséges antennák megfelelő beállításában segíthet anélkül, hogy egyetlen személynek is fel kellene másznia egy adótoronyra vagy egy tetőre. Az utóbbi nagyon veszélyes lehet, főleg azért, mert egy-egy karbantartónak egyetlen nap alatt több adótoronyra vagy tetőre is fel kell másznia, ami több órát is igénybe vehet. E balesetveszélyes módszer helyett a technikusok irányíthatják a kamerával felszerelt drónokat és a mérési eredményeket egyszerűen megkapják az okostelefonjaikra vagy a táblagépeikre.

Az új fejlesztéssel egy antenna átvizsgálása mindössze 15 perc alatt megvalósítható. A robotrepülőgépekre szerelt kamerák képét nem csupán a pilóták látják, hanem azokat továbbítják egy felhőszerverre is. Ott egy mesterséges intelligencia vizsgálja meg azokat, többek között azt figyelve, hogy az antennák megfelelő irányban és pozícióban állnak-e az optimális működéshez. A szakemberek kevesebb, mint egy perc alatt megkapják az eredményeket.

Sohyong Chong, a Samsung Electronics alelnöke és hálózatautomatizálásért, illetve hálózati üzletekért felelős vezetője kijelentette, hogy az 5G-hálózatok növekvő száma miatt az üzemeltetők egyre inkább a hálózati teljesítményre összpontosítanak és ők egyre nagyobb piaci keresletet tapasztalnak az intelligens karbantartási megoldások iránt.

Az új rendszert az idén piacra dobhatja az óriáscég, amely azt tervezi, hogy a megoldást folyamatosan új funkciókkal bővíti majd ki. A tervek között szerepel, hogy a technikusok számára lehetővé teszik a szükséges beállítások és korrekciók mobilkészülék vagy asztali számítógép segítségével való elvégzését.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban