Brazíliában nem engedélyezték a WhatsApp Pay-t

Brazíliában nem engedélyezték a WhatsApp Pay-t

2020. június 29. 08:58, Hétfő
A szolgáltatást röviddel az elindítása után kénytelen szüneteltetni a Facebook.

A társaság Brazíliában egy héttel ezelőtt indította el a WhatsApp Pay nevű rendszert, azonban máris le kellett állítania azt, ugyanis a helyi jegybank egy előzetes hatástanulmány készítését követelte tőle. A pénzintézet attól tart, hogy az új ajánlat miatt komoly károkat szenvedhet el az ország pénzügyi rendszere, és sérülhet a piaci verseny, a hatékonyság és a felhasználók adatainak védelme is.

A WhatsApp Pay segítségével közvetlenül küldhető másoknak pénz. Azért, hogy bárki átutalhasson a WhatsAppon keresztül összegeket, meg kell adnia a hitelkártya-adatait vagy a fiókját össze kell kötnie a PayPal-számlájával. Ezután már csupán néhány kattintásra van szükség és a pénz a címzett bankszámlájára érkezhet - függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó. A cégek díjért cserébe, míg a magánemberek ingyen használhatják a rendszert.

A Facebook egy olyan fizetési ajánlatot akar megalkotni, amely a vállalaton túlmutat. Brazília ideális terepnek tűnt a szolgáltatás tesztelésére, mivel jelenleg az egyik legnagyobb WhatsApp-piacnak számít, 120 millióan használják a szoftvert. De a Facebook anélkül vezette be a WhatsApp Pay-t, hogy ehhez a brazil jegybank vagy bármelyik másik helyi hivatal engedélyét kérte volna. A központi pénzintézet felszólította a Mastercardot és a Visát, hogy ne hajtsák végre a WhatsAppon keresztüli tranzakciókat. A WhatsApp szóvivője közölte, hogy továbbra is együtt akarnak dolgozni a helyi partnereikkel (Mastercard, Visa, Nubank, Banco do Brasil SA, Sicredi) és a brazil jegybankkal azért, hogy a rendszert elérhetővé tegyék a helyi felhasználók számára.

Érdekesség, hogy a brazil központi bank ősszel egy hasonló saját fizetési ajánlatot akar elindítani, amelynek neve Pix lesz. A WhatsApp elképzelhetőnek tartja, hogy amint elérhető lesz, integrálja a Pixet a saját megoldásába.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások