Három szuperföld van a szomszédunkban

Három szuperföld van a szomszédunkban

2020. július 9. 17:06, Csütörtök
Legalább kettő, de jó eséllyel három ilyen bolygó van egy közeli naprendszerben.

Az exobolygók kutatása területén meglehetősen gyakran számolhatunk be újonnan visszaigazolt égitestekről, ahogy a csillagászok több eltérő csoportja jelenti be az újabb és újabb tanulmányok elkészültét. Egy most megjelent anyagban arról olvashatunk, hogy egy hozzánk közeli rendszerben bukkantak több, a Földhöz hasonló kísérőre.

A Göttingeni Egyetem hivatalos közleménye kifejti a fontosabb részleteket, amelyekből gyorsan kiderül, hogy egy tőlünk alig 11 fényévre lévő naprendszerről van szó. Ennek középpontja egy vörös törpecsillag, amely a GJ887 névre hallgat, a Naphoz képest feleakkora tömeggel rendelkező példány ráadásul viszonylag inaktív, így sokkal kevésbé jelent veszélyt saját kísérőire, az azokon esetleg megjelenő életre. Ez a kutatók szempontjából ideális jelöltnek tűnik, annál is inkább, mert a rendszerben eddig legalább kettő, de jó eséllyel inkább három szuperföldet pillantottak meg, amelyek némileg hasonlítanak saját otthonunkhoz, ám méretüket tekintve annál jóval nagyobbak (viszont az Uránusznál és a Neptunusznál kisebbek, így óriásinak sem mondhatók).

A csapat tagjai az Európai Déli Obszervatórium segítségével igazolták vissza a fontos adatokat, ezzel kibővítve az elmúlt 25 évben fokozatosan létrehozott, immár több mint 4 ezer exobolygóból álló katalógust. A viszonylagos közelség révén (amely még mindig 103 billió kilométert jelent, tehát számunkra ez jelen pillanatban még áthidalhatatlan távolság) azonnal felmerül, hogy a rendszer ideális célpont lesz majd a tervek szerint 2021-ben elinduló Jamess Webb űrteleszkóp számára, ez utóbbi eszközzel, már amennyiben végre valóban összejön a fellövés, gyorsan szemügyre vehetjük majd a szóban forgó közeli szuperföldek légkörét, annak összetételét, így további fontos adatokat kapunk majd azok jellemzőiről.

Az elkövetkező években tehát újabb bejelentésekre számíthatunk a fenti rendszer kapcsán, ezekről mi is hírt adunk majd.

Listázás a fórumban