Holografikus lencse vékony virtuális valóság szemüvegekhez

Holografikus lencse vékony virtuális valóság szemüvegekhez

2020. augusztus 7. 09:08, Péntek
A technológiát támogató eszközökkel szemben az az egyik leggyakoribb kifogás, hogy túlzottan vaskosak.

A Facebook Reality Labs (FRL) munkatársai új módon akarják megoldani a problémát. A megalkotott rendszert a Holographic Optics for Thin and Lightweight Virtual Reality című anyagában mutatta be az FRL két kutatója, Andrew Maimone és Junren Wang. A Facebook szakemberei által kifejlesztett és most bejelentett szemüveg úgynevezett holografikus lencsét használ. Ez hasonlóképpen működik, mint egy klasszikus lencse, de valójában úgy néz ki, mint egy átlátszó matrica.

Éppen ez az eszköz előnye, hiszen a holografikus lencsének köszönhetően csupán 8,9 mm vastag, vagyis sokkal vékonyabb, mint a napjainkban kapható virtuális valóság szemüvegek. A leginkább egy masszívabb napszemüvegre hasonlító kiegészítőt a SIGGRAPH kiállításon akarja hivatalosan is bemutatni a fejlesztőcsapat.

Az új virtuális valóság szemüveg hátránya, hogy jelenleg csak monokróm képek megjelenítésére képes. Ugyanakkor tény, hogy egy szélesebb színspektrumot tud megjeleníteni. A megoldás további hátrányai között szerepel, hogy nem sztereoszkopikus 3D-kijelző és csak egy viszonylag kis méretű látómezőt kínál a felhasználók számára. A valódi adatszemüvegekhez szükséges alkatrészek nem integrálhatók közvetlenül a holografikus lencsét alkalmazó okuláréba és a megjelenített kép élessége sem igazítható az egyes felhasználók igényeihez.

Az elkészített első prototípus mindenesetre működőképes, de még minden bizonnyal nagyon sok időnek kell eltelnie addig, amíg a megoldás valóban kiforrott és használható lesz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban