Motorola G4 Plus: a Mac-ek csúcsa

Motorola G4 Plus: a Mac-ek csúcsa

2001. január 11. 09:31, Csütörtök
Az Apple Computer úgy döntött, hogy a duál processzoros megoldásait leveszi a termékpalettáról, és a csúcsgépekbe inkább a Motorola új G4 Plus csúcskategóriás processzorát építi, közölte a társaság vezetője a MacWorld-ön.Amikor nemrégiben felmerült a duál G4 processzoros Mac számítógépek piacra dobásának kérdése, sokan támadták az Apple álláspontját. A cég azért adta ki a két G4-es CPU-val rendelkező gépeket, mert a Motorola chipek egymagukban nem nyújtják azt a teljesítményt, amire sokan számítottak. A legtöbb szakember azonban úgy vélekedett, hogy megfelelő szoftvertámogatás nélkül a duál processzoros rendszerek által nyújtott extrateljesítmény minimális.

Ez az egyik fő oka annak, hogy a duál CPU-s Mac számítógépek a jövőben nem lesznek kaphatóak. A döntésre hatással volt azonban a két CPU miatt elkerülhetetlen extraköltség, valamint az a tény, hogy a Motorola nem képes elég processzort szállítani ahhoz, hogy egy gépbe kettőt "pazaroljanak" belőle.

Aki netán a későbbiekben is kétprocesszoros rendszerre vágyik, az a továbbra is vásárolhat ilyet, mivel lehetőség van egyéni gépek összeállítására is, ahol továbbra is opció marad a kettő CPU.A San Francisco-i MacWorld-ön, szerdán útjára indított, új Power Mac G4 rendszerek az Apple UMA 2 alaplapi struktúráján alapulnak. Az UMA 2 133MHz-es rendszerbusz órajellel működik, és négy PCI, valamint egy AGP 4X csatlakozó található rajta. Nem maradt le azonban a két USB és a két FireWire (IEEE 1394) vezérlő sem, így tehát a bővítéssel nem lesznek problémák. Az Apple ezen kívül további meglepetéssel is szolgált, egy gigabit Ethernet csatolóval, valamint egy 10W-os kimenőteljesítményű hangerősítvel.

Az új G4-ek egyben az nVidia grafikus rendszerek első képviselőinek is helyet adtak a Mac világában, hiszen a csúcsmodellek GeForce 2 MX grafikus kártyával készülnek. Az olcsóbb modellek továbbra is az ATI Rage 128 Pro chippel kerülnek forgalomba, akárcsak a Power Mac előző generációja.

Az új széria 466, 533, 667 és 733MHz-es órajelő processzorral készül. Ezekből csak a két gyorsabb tartalmaz G4 Plus processzort, a 466 és 533Mhz-es modellek az eredeti G4-gyel lesznek szállítva. A G4 Plus mindössze az L3 cache támogatásában tér el a "hagyományos" változattól.A Motorola küszködik az egész G4 CPU szériával, nem képes azokból elegendő mennyiséget leszállítani. A G4 Plus februártól lesz elérhető, de főleg a 733MHz-es változat igen ritka lesz. A nagyobb mennyiségű szállítást április-május környékétől ígéri a cég.

A 733MHz-es Power Mac modell egy Pioneer kombó CD/DVD meghajtóval kerül majd a boltokba, amely meghajtó írja és olvassa mind a CD, mind a DVD lemezeket. Mivel az efféle egységek nem olcsó játékok, a 733MHz-es Power Mac változat minden bizonnyal megfizethetetlen lesz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások