Robottudóst készítettek Nagy-Britanniában

Robottudóst készítettek Nagy-Britanniában

2020. július 8. 17:05, Szerda
A gép rendkívül nagy segítséget jelent a szakembereknek.

A Liverpooli Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan robottudóst, amely önállóan is képes kísérleteket végezni egy laboratóriumban és az autógyárakban alkalmazott robotkarokkal rendelkezik. A gép hetente körülbelül 700 kísérletet hajt végre és ezzel jelentős mértékben megkönnyíti az otthonról dolgozó szakemberek munkáját. Benjamin Burger, a fejlesztők egyike elmondta, hogy a robot teljesen önállóan dolgozik, ennek köszönhetően ő otthonról vezetheti a kísérleteket, miközben a gép könnyedén elemez akár több ezer mintát is. Burger ebben a felszabaduló időben az innovációkra és az új megoldásokra összpontosíthat. A robot jelenleg egy olyan katalizátort készít, amely felgyorsíthatja egy napelemen belül a reakciókat.


A gép a laboratóriumban a kerekei segítségével tud mozogni, a karjai pedig biztosítják, hogy a mintákat mozgatni tudja a különböző berendezések között. Előnye továbbá, hogy tanul az eredményekből és azokhoz képes önállóan igazodni, aminek köszönhetően javítani lehet a kutatási módszereken. Nincs szüksége pihenőre és így a tudományos munka a többszörösére gyorsítható.

A robottudós a koronavírus-járvány és az ahhoz kapcsolódó karanténidőszak teljes időtartama alatt dolgozott, így az emberi tudósok nem voltak kitéve a fertőzésveszélynek és sokkal több feladatot végezhettek el, mint egyébként. A távlati cél az, hogy a különböző kísérleteket a jövőben kizárólag gépek végezzék majd el, ezáltal jelentős mértékben csökkentsék az emberek leterheltségét és komoly erőforrásokat szabadítsanak fel.

Listázás a fórumban