Az Intel támadásba lendül a mobil piacon

Az Intel támadásba lendül a mobil piacon

2001. január 12. 00:43, Péntek
[ZDNET] A Santa Clara-i (California) székhelyű chipgyártó óriáscég, az Intel 2001-ben minden eddiginél erőteljesebb támadást indít a hordozható számítógépekbe szánt processzorok terén.

Nem titkolják, hogy a Transmeta cég hasonló mobil termékeinek szeretnének konkurenciát állítani, ami talán nem is lesz túl nehéz feladat az Intel számára, hiszen már az elmúlt év folyamán is többször tapasztalható volt, hogy több, eredetileg Transmeta Crusoe chipre épülő rendszerbe végül inkább az Intel nagyobb teljesítményű mobil termékeit választották.

A "támadást" az Intel már ehónapban megindítja egy úgynevezett ultra-alacsony áramfelvételű mobil Pentium III-as processzor piacra dobásával. Ennek a vadonatúj, csekély fogyasztású 500 MHz-es chipnek a megjelenését eredetileg csak 2001 második félévére tervezte az Intel, azonban a cég állítása szerint a különböző Transmeta és AMD mobil processzorok térnyerése miatt az új mobil Pentium III-at minél előbb piacra kell dobniuk. A várhatóan január utolsó hetében napvilágot látó 500 MHz-es új mobil Pentium III chip körülbelül 200 dollárba (~60e Ft) fog kerülni. Az Intel ugyancsak január folyamán tervezi egy hasonló ultra-alacsony áramfelvételű mobil Celeron processzor piacra dobását is, mely körülbelül 100 dollárba (~30e Ft) fog kerülni.

Az Intel az új mobil chipek esetében főként a SpeedStep alkalmazásának segítségével tudja elérni az eddig soha nem tapasztalt alacsony áramfelvételt. A SpeedStep technológia lényege, hogy amikor a processzor teljesítménye nincs teljesen kihasználva, akkor az magától alacsonyabb frekvenciára kapcsol, és így a chip fogyasztása is csökken. Az 500 MHz-es új mobil Pentium III-as chipek alaphelyzetben 1.1 V-os feszültséget igényelnek, míg az energiatakarékosnak nevezhető módban - amikor 300 MHz-es frekvencián üzemelnek - 1 V-os feszültség mellett kevesebb mint 0.5 W az áramfelvételük. Az új mobil Intel-chipek így már olyan kevés hőt termelnek, hogy a hűtőbordán kívül más hűtésre nincs is szükségük.

Az Intel az említett ultra-alacsony áramfelvételű chipeket a legkisebb, legkönnyebb úgynevezett subnotebookokba ajánlja, de a normál méretű notebookok terén is új processzorok bevezetésére készül. A jelenleg kapható leggyorsabb normál 600 MHz-es mobil Pentium III-t februárban fogja követni a 700 MHz-es változat.

Az Intel mobil offenzíváját természetesen a Transmeta sem hagyhatja szó nélkül, hiszen a cég a code-morphing szoftver optimalizálásával, és újabb, már 0.13 mikronos chipek piacra dobásával próbál majd minél nagyobb piaci részesedésre szert tenni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások