Adatvédelmi aggályokat vet fel egy képkereső

Adatvédelmi aggályokat vet fel egy képkereső

2020. július 13. 21:54, Hétfő
Újabb ügy borzolja a kedélyeket és mutat rá arra, hogy a területen komoly változtatásokra van szükség.

A PimEyes nevű lengyel fotókereső biometriai adatok alapján kutatja át a világhálót arcképek után. A cég a YouTube és az Instagram rendszeréből is szerzett felvételeket, ezzel pedig kivívta a Facebook és a Google haragját. A Netzpolitik.org arról számolt be, hogy a két vállalat jogi lépéseket tesz a portál ellen, amely a saját adatai alapján kereken 900 millió arc biometriai adataihoz fér hozzá. A TikTok szintén jogi lépéseket fontolgat.

A Facebook és a Google megerősítette az információt. A Google kiemelte, hogy nyomatékosan tiltott a különböző piaci szereplők számára adatokat gyűjteni a YouTube rendszeréből. A Facebook szóvivője pedig azt közölte, hogy a PimEyes alapítójának és minden más munkatársának az összes közösségi profilját zárolta. A PimEyes szóvivője úgy reagált a vádakra, hogy az adatokat nyilvánosan elérhető forrásokból szerezték be. Csak azután töltenek le felvételeket, hogy ha azt az adott oldal a botok számára hozzáférést biztosító robots.txt nevű fájlban engedélyezi.

A Netzpolitik.org úgy fogalmazott, hogy a PimEyes koncepciója egy átfogó támadás az anonimitás ellen és minden bizonnyal jogellenes. A Big Brother Watch nevű brit szervezet adatvédelmi szakemberei a honlapot egy olyan eszköznek nevezték, amely az állami megfigyelést, a kereskedelmi ellenőrzéseket és akár a zaklató követéseket is egy eddig elképzelhetetlen formában teszi lehetővé. A PimEyes ezzel szemben arra hivatkozott, hogy az ajánlat pozitív dolgokra használható, többek között alkalmas az álprofilok felkutatására.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások