Ideje búcsút inteni a Chrome böngészőnek?

Ideje búcsút inteni a Chrome böngészőnek?

2020. július 14. 08:17, Kedd
Több jel is arra mutat, hogy a népszerű szoftver a közeljövőben elindulhat a lejtőn lefelé.

Joanna Stern, a The Washington Post egyik legismertebb szakújságírója a cikkében azt taglalta, hogy kifizetődőnek bizonyulhat, ha valaki a jelenleg legnépszerűbbnek számító Chrome böngésző alternatíváit keresi. Ez a tevékenység már csak azért is hasznos lehet, mert Stern álláspontja szerint eljött a Chrome búcsújának az ideje. Az újságíró hozzátette, hogy a Google programjával kapcsolatban a szép időkre és a jó dolgokra kell emlékezni. Az utóbbiak közé sorolta a böngészési sebességet és a jó felhasználói tapasztalatokat.

A The Washington Post munkatársa kiemelte, hogy az utóbbi időben egyre több negatív dolog tapasztalható a szoftver körül. Ezek közül kiemelkedik, hogy a Chrome memóriahasználata közel sem nevezhető elég hatékonynak és a legfőbb vetélytársai - elsősorban a Microsoft Edge és az Apple Safari - sokkal kevesebb erőforrást fogyasztanak. További fekete pont, hogy a magánélet védelmének területén a Google eleve kénytelen kompromisszumokat kötni azért, hogy a programmal a saját üzletét ne tegye tönkre.

Stern beszámolt a saját tesztjeiről is, amelyekben az Edge a Windows operációs rendszer alatt 5 százalékkal kevesebb erőforrást fogyasztott, mint a Google fejlesztése. Mindez egy laptop esetében még fontosabb, mert a magas terhelés lerövidíti az üzemidőt. Egy Mac számítógépen ráadásul a Safari 10 százalékkal kevesebbet fogyasztott, mint a Chrome. Ezek az értékek azt bizonyítják, hogy a konkurens böngészők felzárkóztak a Google terméke mögé és az utóbbi már közel sem előzi meg a vetélytársait annyira, mint a korábbi években.

Érdekesség, hogy az újságíró a Firefoxot nem tartotta a megfelelő alternatívának. Ennek oka az volt, hogy a Mozilla által készített szoftver nem fogyaszt kevesebb erőforrást, mint a Chrome.

Listázás a fórumban