Megválhat az ARM-től a SoftBank

Megválhat az ARM-től a SoftBank

2020. július 15. 08:29, Szerda
Részleges vagy teljes értékesítés egyaránt szóba kerülhet.

A The Wall Street Journal bennfentesekre hivatkozva arról számolt be, hogy a japán technológiai befektetőcég komolyan fontolgatja, hogy részben vagy egészben megválik az ARM Holdings brit chiptervező vállalattól. A háttérben az áll, hogy a SoftBank jelentős mértékben áramvonalasítani akarja a tevékenységét és az üzleti portfólióját. A konszern ez utóbbi elképzelést már márciusban bejelentette.

A részleges vagy teljes eladás mellett felmerült az a lehetőség is, hogy az ARM Holdings megjelenjen a tőzsdén. Az utóbbi lépésnek köszönhetően a társaság több milliárd dollárhoz juthatna, miközben megtartaná az ellenőrzést a vállalkozás felett. A SoftBank menedzsmentje ugyanakkor még nem döntötte el, hogy a három lehetőség közül melyiket válassza. Az óriáscég egyelőre nem kommentálta az amerikai újság által közölt információkat.

A SoftBank 2016-ban vásárolta meg az ARM Holdings többségi tulajdonrészét, de akkor sem titkolta, hogy hosszú távon nem szeretné megtartani a vállalatot, hanem azt előbb vagy utóbb ismét értékesíteni akarja. Ennek ellenére a hír most mégis meglepetést keltett. A döntés különösen azért lehet fontos, mert június végén ismertté vált, hogy a jövőben saját, ARM architektúrás System-on-Chipeket készít az Apple a Mac készülékeihez. Amennyiben az ARM Holdings sorsa másképp alakul, akkor az erre a döntésre is hatással lehet, még ha az üzletet már nem is teszi semmissé.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások