Hibára bukkantak a GeForce 2-ben

Hibára bukkantak a GeForce 2-ben

2001. január 12. 02:27, Péntek
[Register] Már néhány hónapja terjeng a hír a neten, miszerint a GeForce 2 grafikus kártyák olykor hibás képet generálnak. Többek között az Anandtech tesztelői is hibát véltek felfedezni a GF2 működésében, amikor a chipet Quake III alatt tesztelték.

Mivel a hiba nem kritikus, és átfogó összehasonlító teszt nélkül akár el is kerülheti a felhasználó figyelmét, eddig csak kevés felhasználónak tűnt föl. A hiba általában a játékok grafikájának égboltján fedezhető fel.

Fuad Abazovic az nVidia legújabb grafikus chipjét egy ATI Radeon videókártyával állította szembe a teszt erejéig. Az a néhány tesztelő, aki eddig észlelte a hibát, a videóchip textúratömörítési eljárására gyanakszik, amely a GeForce 2 alapú kártyákat DXTC-vel (DirectX Texture Compression) együtt használva megelehetősen durva képminőségbeli hibákhoz vezet.

Az nVidia általában gyorsan, hatékonyan és diszkréten ki szokta az efféle hibákat javítani, így mivel a mostani bug már hónapok óta "gyógyítatlan", valószínűleg komolyabb hardverbeli melléfogásról lehet szó, amit nem lehet egy új, frissített driverprogrammal kiküszöbölni.

Egy érdekes tesztben különösen jól megfigyelhető a GeForce 2 hibás képe, amely teljesen különbözik a viszonyítási alapként szolgáló Radeon chipes kártya hibátlan képétől. A Dagoth More Zoological Gardens, amely a legelső olyan Transforming & Lightning teszt volt, amit kifejezetten az nVidia számára készítettek, egyértelműen láthatóvá teszi a chip hibáját. Az ATI-féle Radeon grafikus chip, amely, mint azt bizonyára mindenki tudja, szintén rendelkezik T&L egységgel, összehasonlíthatatlanul szebb képet állít elő, még az nVidia saját, "hivatalos" tesztjében is.

Klikk ide! Klikk ide!
Balra a Radeon, jobbra a GeForce MX képe

Összefoglalva a hiba nem kritikus, de hogy ez az apró melléfogás pontosan mégis mennyit ront a chip értékén, azt mindenki döntse el maga. Mindenesetre azért illene már kijavítani, tekintettel arra, hogy már hónapokkal ezelőtt fény derült jelenlétére, ha másutt nem, az nVidia teszlaboratóriumaiban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások