Autonóm közlekedés - megtévesztő a Tesla?

Autonóm közlekedés - megtévesztő a Tesla?

2020. július 18. 09:25, Szombat
Nagyon figyelemreméltó döntés született Németországban.

A müncheni tartományi bíróság az ítéletében kimondta, hogy a Tesla Motors a jövőben nem reklámozhatja a robotpilóta-rendszerét az autonóm közlekedés kifejezéssel, mert az túlzó és megtéveszti a fogyasztókat. A döntésével a testület teljes mértékben helyt adott a Wettbewerbszentrale nevű szervezet beadványának és a gyártót eltiltotta a gyakorlat folytatásától.

A keresetben a piaci versennyel foglalkozó központ azt kifogásolta, hogy a Tesla Model 3 esetében a vállalat többek között olyan kifejezéseket használt, mint "Robotpilóta inkluzív", "Teljes potenciál az autonóm közlekedéshez" vagy "Navigálás robotpilóta-funkcionalitással". A bíróság álláspontja az volt, hogy ezek a kifejezések téves érzetet kelthetnek a felhasználókban, elsősorban azért, mert a robotpilóta és a "Teljes potenciál az autonóm közlekedéshez" valójában csak az alkalmazott sofőrt segítő rendszer elemei.

A testület rámutatott, hogy a jelenlegi rendszerekkel még nem lehetséges egy olyan út megtétele, amelynél nem kerül sor emberi beavatkozásra. A Tesla viszont a használt kifejezésekkel azt szuggerálja, hogy a modelljei teljesen önállóan is tudnak közlekedni. További kifogásként felmerült, hogy a cég a reklámjaival azt az érzetet is kelti, mint ha Németországban a gépkocsik akár önállóan is közlekedhetnének. Holott a hatályos jogszabályok alapján erre nincs lehetőségük.

Az ügyben döntő tanács nem fogadta el azt az érvelést, hogy a Tesla az oldalán felhívta a fogyasztók figyelmét arra, hogy a vezetőnek aktívan felügyelnie kell a járművét és nem lehetséges az autonóm üzemmód.

Az ítélet nem jogerős, mert a Wettbewerbszentrale még nem döntötte el, hogy kéri-e az ítélet azonnali hatályba lépését, a szervezet először a bíróság indoklását akarja tanulmányozni. Andreas Ottofülling, a Wettbewerbszentrale képviselője mindenesetre teljes sikerről beszélt és kiemelte, hogy a játékszabályokat a Teslának is be kell tartania, az nem alkalmazhat félrevezető reklámokat, illetve nem tehet a hirdetéseiben hamis ígéreteket.

Elon Musk nemrég kijelentette, hogy "rendkívül biztos" abban, hogy a Tesla "nagyon gyorsan" el fogja érni a teljes közlekedési autonómiát. A menedzser hozzátette, hogy továbbra is állítja, hogy már az idén kifejlesztik az ötös szintű autonóm közlekedés alapvető funkcióit.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások