2000-ben is az IBM-é volt a legtöbb új szabadalom

2000-ben is az IBM-é volt a legtöbb új szabadalom

2001. január 12. 03:02, Péntek
Az IBM szinte minden rekordot megdönt azzal a tendenciájával, hogy immáron nyolcadik éve minden évben ez a cég jegyezteti be a legtöbb új szabadalmat.

Nem volt ez másképp 2000-ben sem, hiszen az IBM összesen 2886 darab szabadalmaztatási kérelmet nyújtott be tavaly az Amerikai Szabadalmi hivatalba. Az IBM után a sorban következő második legtöbb új szabadalommal rendelkező cég is csak "mindössze" 850 szabadalmat védetett le 2000-ben, valamint az is figyelemre méltó, hogy az IBM tavaly egymaga több új szabadalmat jelentett be, mint a Hewlett-Packard, az Intel, a Sun, a Microsoft, a Cisco, a Dell, az Oracle és az EMC cégek összesen. A 2000-es szabadalmi adatokat egyébként az IFI CLAIMS Patent Services cég tette közzé a napokban.

A 2000-es évben az IBM több, páratlanul új, úttörőnek nevezhető találmánnyal, illetve szabadalommal ált elő. Tavaly körülbelül ezer darab szoftveres, ezer darab mikroelektronikai és négyszáz adattárolási technológiai új IBM szabadalmat jegyeztek be az Egyesült Államokban. Az IBM-nek világszerte megközelítőleg 34000 levédett szabadalma van, melyből körülbelül 19000-et Amerikában jegyeztettek be. Ezenkívül érdekes tény az is, hogy az IBM Európában a legtöbb szabadalommal rendelkező nem európai cég, és ugyanez igaz Japánra is.

Az IBM eme rendkívül előkelő pozíciója nagyban annak köszönhető, hogy a világon talán az IBM-nél fektetik be a kutatásokba a legnagyobb összegeket, valamint, hogy a világ legjobb kutató-fejlesztő részlegével az IBM rendelkezik. Az is nagyon fontos tényező, hogy az IBM a levédett szabadalmaira épülő vadonatúj technológiákat nagyon hamar alkalmazni tudja a fogyasztói termékek széles körében is. Hivatalos IBM források szerint a 2000-ben újonnan bejegyeztett IBM szabadalmak mintegy egyharmadát már az adott évben alkalmazták is az IBM fogyasztói termékeiben.

Az IBM az elmúlt évben a tudományok szinte minden területén új találmányokkal képviseltette magát. 2000-ben az egyik legnagyobb IBM újdonság a holografikus adattárolási technológia volt, de ugyanilyen úttörő technológiának számít az IBM beszédfelismerési eljárása. Ezenkívül az IBM a vezeték nélküli eszközök és a mikromerevlemezek terén is óriási tapasztalatra tett már szert.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások