Törökország - sebesség­korlátozás is jöhet a közösségi oldalak ellen

Törökország - sebesség­korlátozás is jöhet a közösségi oldalak ellen

2020. július 27. 09:32, Hétfő
Számos részlet vált ismertté a korábban már bejelentett elképzelésből.

Recep Tayyip Erdogan török elnök július elején jelezte, hogy a szankciók jöhetnek a közösségi portálok ellen. A politikus kiemelte, hogy minél hamarabb be akar nyújtani egy törvénytervezetet, hogy a Facebookot, a Twittert és a többi platformot ellenőrizni lehessen. Ezzel párhuzamosan jogi és pénzügyi szankciókat is be fognak vezetni az érintett oldalak ellen és kötelező lesz megnevezniük olyan törökországi képviselőket, akik az ellenük felhozott vádakra reagálhatnak.

Az Igazság és Fejlődés Pártja nevű kormányzópárt és az azzal szövetséges Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) most benyújtotta az ígért törvénytervezetet, amelyből kiderült többek között, hogy a Facebook, a Twitter, a YouTube és a többi közösségi szolgáltatás helyi képviselőinek mindenképpen török állampolgároknak kell lenniük.

Yaman Akdeniz internetszakértő kijelentette, hogy ha a közösségi portálokon megjelenített bizonyos tartalmak megsértik a törökországi előírásokat, akkor azért a helyi képviselőknek kell elsősorban felelniük. Amennyiben egy szolgáltatás nem alkalmaz előírt helyi képviselőt, akkor akár 90 százalékkal is csökkenthetik a rendelkezésére álló sávszélességet. Mindez azt jelentené, hogy a platformok gyakorlatilag használhatatlanná válnának.

Özlem Zengin, az AKP frakcióvezető-helyettese a benyújtott törvénytervezettel kapcsolatban elmondta, hogy az a céljuk, hogy véget vessenek a közösségi szolgáltatásokon zajló sértéseknek, visszaéléseknek és zaklatásoknak.

Listázás a fórumban