Már mobilneten is működik a Stadia

Már mobilneten is működik a Stadia

2020. július 31. 14:28, Péntek
A Google új funkcióval bővíti ki platformját, ettől a versenyben maradást remélik.

Az internetes keresőjével óriássá vált cég saját játékstreaming-platformjának bemutatkozásáról tavaly mi is beszámoltunk, azóta azonban némileg megváltozott a helyzet, hiszen olyan komoly riválisok bukkantak itt fel, mint a GeForce Now és a Project xCloud, amelyek az nVidia és a Microsoft hasonló törekvéseit jelzik. A Google most egy új bővítéssel igyekszik versenyben maradni, ez azonban kompromisszumokra is rákényszerítheti a felhasználókat.

A saját közösségi oldalon bejelentett újítások listáján nemcsak a szokásos további jövevényeket találjuk meg (itt a cég havi rendszerességgel ad hozzá újabb és újabb játékokat a meglévő katalógushoz, ezzel is igyekezvén kiszélesíteni a felhasználói tábort), de az egyelőre kísérleti jelleggel bevezetett friss funkciót is, amely lehetővé teszi számunkra, hogy akár 4G-, vagy 5G-kapcsolaton keresztül streameljük az általunk kiszemelt játékokat. Erre eddig nem volt lehetőség, hiszen a vezérlő a meglévő WiFi-elérésen keresztül biztosította a kívánt élményt, a mobilnet támogatásával viszont alaposan kibővül a funkcionalitás, bár itt nyilván tekintettel kell lennünk a potenciális következményekre.

Erre tulajdonképpen minden, a fenti újítással foglalkozó beszámolóban kitérnek, elsősorban azoknak ajánlva a funkciót, akik korlátlan mobilnetes csomaggal rendelkeznek. Egyértelmű ugyanis, hogy ellenkező esetben komoly számlával szembesülünk majd, hiszen a játékok streamelése méretes adatforgalmat generál, ezt tehát mindenképpen szem előtt kell majd tartanunk. Nem véletlen, hogy az appon belül kissé elrejtették a fenti újítást, itt a felhasználóknak az Experiments menüpont alatt kell engedélyezniük a mobilnetes adathasználatot, ez a lista azonban a jövőben tovább bővül majd, ahogy a Google további funkciókat ad majd az alkalmazáshoz – nyilván az ehhez kapcsolódó hivatalos bejelentésekkel együtt.

A WiFi alkalmazása a jobb stabilitás miatt is ajánlott, viszont a 4G és 5G megjelenése még nagyobb kényelmet biztosíthat majd a játékokra kiéhezett felhasználóknak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások