Duplázott sebességű DDR modulok a Kentrontól

Duplázott sebességű DDR modulok a Kentrontól

2001. január 13. 18:54, Szombat
[EE Times] A memóriamodulok gyártásával foglalkozó Kentron Technologies Inc. egy olyan új technológiát fejlesztett ki, amellyel rendkívül egyszerűen megduplázható a DDR-SDRAM-ok sebessége 4.2GB/s-ra.

A Kentron QBM (Quad Band Memory - négyszeres szávszélességű memória) technológiája azonos órajellel működve az SDRAM modulok sebességének négyszeresére, a DDR modulok sebességének pedig kétszeresére képes.

Az azonos órajel jelen esetben azért is fontos, mert a Kentron a duplázott DDR sebességet anélkül éri el, hogy gyorsabb, ezért drágább memóriachipek kellenének. A QMB rendszerű memóriamodulokhoz semmilyen különleges alkatrész nem szükséges, Mindössze FET (Field Effect Tranzistor - Térvezérlésű tranzisztor) tranziszorok kellenek, amelyek a modulok ki-be kapcsolgatását végzik.

A technológia lényege, hogy felváltva működteti a modulon lévő memóriachipeket, így amíg az egyik chip inaktív, a másik adatot küld, vagy fogad. Minden második chip órajele 90 fokkal késleltetve van, (negyed periódus) így a késleltetett modulok akkor aktívak, amikor a többi inaktív és fordítva. Az adatok így kétszer gyorsabban áramolhatnak, amennyiben a felváltva működő chipek vezérlése megoldott, és az adatok is a megfelelő időben/sorrendben érkeznek. A maximális adatátviteli sebesség 133MHz-es (266MHz látszólagos, PC-2100) DDR-SDRAM chipek esetén 4.2GB/s lehet.

A hagyományos SDRAM chipek egy órajelciklus alatt egy bitet adnak ki, vagy rögzítenek. A DDR változatok ezt duplázzák meg kettőre úgy, hogy az órajelciklus mindkét ágát felhasználják adattovábbításra. A QBM modulok a DDR ciklusonkénti két aktív fázisához még kettőt adnak hozzá, anélkül, hogy speciális chipek kellenének.

Bob Goodman, a Kentron vezetője úgy véli, hogy a QBM technológiával a DDR modulok nem csak árban, hanem sebességben is megelőzhetik a Rambus DRAM-okat. A technológia a január 23-24.-én megtartott Platform Conference rendezvényen kerül hivatalosan bemutatásra, és Goodman szerint a sorozatgyártás még az év vége előtt el is kezdődhet, amennyiben a chipkészlet-gyártók alkalmazzák a technológiát.

A Kentron eddig még nem kötött megállapodást egyik chipset-gyártóval sem, mivel a hivatalos bemutató január végén lesz, és a cégek csak akkor hajlandók foglalkozni a technológia implementálásával, ha előbb megbizonyosodtak a működőképességéről. A tárgyalások már folynak, és amennyiben a bemutató sikeres lesz, a megállapodások rövid időn belül megszületnek az összes chipsetgyártóval.

A technológia egyetlen kisebb problémája egyébként éppen a chipsetekben rejlik, mivel a piacon lévő Core Logic modulok egyike sem ismeri még a QBM-et. Ez a probléma azonban szinte minden új technológiánál fennáll, valamint az esetleges átállást megkönnyítheti, hogy a QBM-képes alaplapok minden további nélkül képesek lesznek együttműködni a hagyományos DDR-SDRAM modulokkal.

A technológiát a Kentron elsősorban nagyteljesítményű szerverekbe fogja ajánlani, de szerintük nem kizárt, hogy a szórakoztatóelektronikában is elterjed a QBM.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások