Értékes anyagok lehetnek a bányákból kikerülő vizekben

Értékes anyagok lehetnek a bányákból kikerülő vizekben

2020. augusztus 11. 19:12, Kedd
A tiszta bányavizek akár ritkaföldfémeket is tartalmazhatnak.

A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói által kifejlesztett eljárással szinte 100 százalékban kinyerhetők a bányavizekben megtalálható ásványok, fémek és ritkaföldfémek. A korábban alkalmazott módszerekkel ez az arány csupán 70 százalék volt.

A ritkaföldfémek rendkívül fontosak az IT-ipar számára, azok nélkül nincsenek okostelefonok, lézerberendezések vagy szélgenerátorok. Szinte minden ipari állam rákényszerül ezen fémek importjára, a fő szállító pedig általában Kína, amely a világpiac 85 százalékát uralja. Az új eljárással némileg csökkenthető ez a függőség.

A bányavizeket általában oltott mésszel szokták tisztítani, hogy így semlegesítsék azokat. Ugyanakkor az is gyakori, hogy a bányákból kikerülő vizeket csak egyszerűen kiengedik a természetbe és ezáltal komolyan károsítják a környezetet. Mohammad Rezaee, az egyetem munkatársa kijelentette, hogy a munkájuk megmutatta, hogy a problémát az eddigi technika módosításával is meg lehet oldani. Ezzel párhuzamosan pedig a kezelés költségeit is csökkenteni lehet, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy rendkívül sok értékes fém nyerhető ki a bányavizekből.

Rezaee és kollégái azáltal értek el jó eredményeket, hogy az oltott mészhez még szén-dioxidot is adtak, a meszet pedig úgy adagolták, hogy a vizet két szakaszban semlegesítették. Az első szakaszban a víz pH-értéke 5 lett és a felgyülemlett alumínium 90 százalékát lehetett kinyerni belőle, míg a 7-es pH-értéknél a felgyülemlett ritkaföldfémek 85 százalékát lehetett kinyerni.

Listázás a fórumban