Átszervezésbe kezd a Mozilla

Átszervezésbe kezd a Mozilla

2020. augusztus 17. 14:46, Hétfő
A szervezet nincs könnyű helyzetben, hiszen a Firefox folyamatosan veszít a népszerűségből és ez csupán az egyik probléma.

A Mozilla helyzete elsősorban azért nem könnyű, mert a jelenlegi üzleti modellek nem igazán működnek és korábban a "mindent ingyen kínálunk" stratégia sem vált be. Mitchell Baker vezető ezért bejelentette, hogy a változó világ miatt új időkre kell felkészülniük és első lépésként számos dolgozótól megválnak.

Jelenleg a Mozilla Alapítvány gyakorlatilag ernyőszervezetként tevékenykedik, míg annak leányvállalatai - a Mozilla Corporation, az MZLA Technologies Corporation és a Pocket Inc. - hagyományos cégekként működnek. A távlati cél az, hogy módosítsák ezt a felépítést, gyorsabban reagáljanak a világ eseményeire, a változásokra és az eddiginél többet kísérletezzenek, valamint gyakrabban nyilvánosságra hozzák az eredményeiket.

Az egyes intézkedések között van, hogy a Mozilla Corporation kötelékéből összesen 250 munkatársat elbocsátanak, míg a Mozilla tajvani részlegét teljesen bezárják. A fejlesztési változtatások közül kiemelkedik, hogy a Firefox esetében a jövőben a végfelhasználókra fognak összpontosítani, s ezzel párhuzamosan csökkentik a fejlesztői eszközökkel és az új platformfunkciókkal kapcsolatos beruházásokat.

Új szervezetet hoznak létre azért, hogy az új termékek gyorsabban piacra kerüljenek és új bevételi forrásokra tegyenek szert. A jövőben több pénzt fognak befektetni olyan termékekbe, mint a Pocket, az új virtuális magánhálózat, a Mozilla Hubs nevű virtuális valóság hálózat és az olyan biztonsági eszközökbe, mint a Firefox Lockwise jelszómenedzser.

A változtatások közé tartozik a dizájnért, a felhasználói tapasztalatokért és a gépi tanulásért felelős új csapatok létrehozása, s a szervezet nem akar kihátrálni a WebAssembly mögül sem. Ezekkel kapcsolatban több részlet olvasható Mitchell Baker belső feljegyzésében.

A Mozilla még nagyobb hangsúlyt fektet a jövőben az adatvédelemre, de a módosítások nem fogják érinteni a Thunderbird levelezőkliens fejlesztését. Az a csapat ugyanis jogilag és pénzügyileg a Mozilla Alapítványhoz kötődik, de a szakemberek egyébként teljesen önállóan dolgoznak és nem igazán vannak kapcsolatban az anyaszervezettel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban