Hatalmas károkat okozna a Facebook kiesése

Hatalmas károkat okozna a Facebook kiesése

2020. augusztus 24. 08:55, Hétfő
Brit szakemberek úgy vélték, hogy semmi jóval nem kecsegtetne, ha a társaság időlegesen vagy teljesen eltűnne a piacról.

Az Oxfordi Egyetem kutatói az elkészített anyagukban többek között azt írták, hogy katasztrofális társadalmi és gazdasági következményekkel járna, ha hirtelen kiesne a világhálóból a Facebook. A tudósok az álláspontjukat azzal az érvvel indokolták, hogy a közösségi oldal olyan, mint a nagybankok: "túl jelentős ahhoz, hogy elbukjon".

Carl Öhman és Nikita Aggarwal kifejtették, hogy fel kell készülni arra, hogy a Facebook valamikor kieshet az online rendszerből. Ez történhet akár átmeneti időre vagy végérvényesen is. Egy ilyen hatalmas globális platform lekapcsolásának hatásait felbecsülni sem lehet, már csak azért sem, mert számtalan közösség kapcsolódik ahhoz. S akkor még ott vannak a felhasználók is, akik rengeteg adatot tárolnak a portálon. Aggarwal hozzátette, hogy a "rendszer számára fontos pénzügyi intézetek" koncepciójából indultak ki. A gazdasági világválság tanulságai megmutatták, hogy a társadalomnak az elképzelhetetlen dolgokra is fel kell készülnie, de ezzel párhuzamosan vannak olyan intézmények, amelyeket meg kellene menteni, de lehet, hogy mégsem tarthatók életben.

A Facebook átmeneti vagy teljes lekapcsolása a leginkább a fejlődő országokat és azok lakosait érintené, mivel utóbbiak számára a szolgáltatás jelenti gyakorlatilag az életet, a világháló szinonimájának és központi hírforrásnak számít. Jó példa erre Laosz, amelyet csak egy pár éve ért el a digitalizáció és amelynek a nyelvét még nem indexálta megfelelően a Google. Ezt a hiányosságot szüntette meg a Facebook. Miután az országokban hiányoznak az alternatívák, ezért ha az emberek hirtelen elveszítik a kapcsolatot a családtagjaikkal, a barátaikkal és az ismerőseikkel, akkor az komoly problémákat okozhat, leállíthatja a híráramlást és akadályozhatja a kereskedelmet.

A következő generációk szempontjából az a veszély is fennáll, hogy számos történeti emlék elveszik, amelyekhez később nem lehet majd hozzáférni. Emellett egy esetleges csődeljárás esetében pedig a tárolt adatokat egyszerűen tovább értékesíthetik vagy törölhetik. Aggarwal végül hangsúlyozta, hogy egy ideje azon gondolkodik, hogy miként lehetne a Facebook archívumát digitális kultúrörökséggé nyilvánítani. Ő és Öhman is megfelelő lépéseket sürgettek azért, hogy a Facebook átmeneti vagy végleges kiesése esetén keletkező károkat a minimálisra lehessen csökkenteni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások