Az ATI 2001-es tervei

Az ATI 2001-es tervei

2001. január 16. 04:29, Kedd
Mostanában egyre több új információ tűnik fel a weben a közeljövőben megjelenő új videókártyákról, legyenek azok ATI, vagy Nvidia termékek.

Bár jelenleg az ATI cég van a grafikuskártyák piacának vezető pozíciójában, az Nvidia az utóbbi időkben óriási támadást indított szinte minden fronton, hiszen például már az Nvidia is gyárt saját mobil grafikus chipsetet (Nvidia GeForce2 Go), ezenkívül felvásárolta az utolsó napjaiban már szánalmasan vergődő 3dfx céget is, és még lehetne sorolni. Egyedül az ATI-nak van reális esélye arra, hogy megszorítsa egy kicsit az Nvidia-t, és itt most akkor inkább nem említek olyan, eddig csak ígérgetésre alapozó cégeket, mint például a BitBoys (Glaze3D). Az ATI új termékeinek sikeréhez talán a legmegfelelőbb időzítés segítene hozzá, hiszen korábban általában mindig egy kicsit elkéstek az aktuális ATI-nagyágyú piacra dobásával. A legutóbbi ATI eresztés, vagyis a RADEON egy nagyon ígéretes chip volt, így remélhetőleg a RADEON utódja majd harcba tud szállni az Nvidia NV20-as kódnéven futó újdonságával.Az ATI roadmapjét időrendben tekintve először a RADEON Mobilty nevet viselő hordozható gépekbe szánt RADEON grafikus chip megjelenése várható még az év első negyedévében. Információink szerint az ATI az Nvidia-tól eltérő stratégiát talált ki a mobil chipek terén, így a mobil RADEON leginkább a RADEON VE leszármazottjának tekinthető, nincs benne T&L engine, és csak egy darab rendering pipeline-nal rendelkezik.

Az első negyedév folyamán várható az R200-as (Sidewinder) új ATI grafikus chip megjelenése is, mely 300 MHz-es magfrekvenciával és négy rendering pipeline-nal fog rendelkezni, ami a RADEON hasonló értékének kétszerese. Ezenkívül az R200-as chipre épülő grafikuskártyák dual-monitor szolgáltatással is rendelkezni fognak. Ugyancsak az első negyedévben várható az új AGP 4x-es Bridge megjelenése is, mely lehetővé teszi a duál chipes, MAXX kártyák gyártásának újraindítását.

A tervek szerint 2001 második negyedévében várható egy asztali gépekbe szánt integrált ATI grafikus chipset megjelenése. Egyelőre kérdéses, hogy Pentium III-as, vagy Pentium 4-es rendszerekhez fog az említett chipset készülni. A harmadik negyedévben egy új, mobil gépekbe szánt integrált grafikus chipset is napvilágot fog látni, mely esetében említésre méltó a nagyobb méretű beágyazott memória.Leghamarabb 2001 utolsó negyedévében kerülhet piacra az R300-as (Stinger) ATI grafikus chip, mely már 350 MHz-es frekvencián fog üzemelni. A DirectX 9-es API-hoz fejlesztett új R300-as ATI termékek állítólag már az R200-as chip teljesítményének több mint háromszorosára lesznek képesek.

Mint az a fentiekből jól látható, a 2001-es év sem lesz túl unalmas a grafikuskártyák piacát tekintve, hiszen amennyiben az ATI tartani tudja az ígéreteit és nem utolsó sorban a határidőket, akkor talán odapörkölhet az Nvidia-nak is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások