Robotok figyelmez­tethetik a katonákat a veszélyekre

Robotok figyelmez­tethetik a katonákat a veszélyekre

2020. szeptember 1. 20:38, Kedd
Az érzékeny érzékelőkkel felszerelt gépek együtt dolgozhatnak majd az emberekkel a harctereken.

Az amerikai hadsereg kutatóintézetének munkatársai egy olyan új robotrendszert fejlesztettek ki, amely képes számos módon segíteni a katonáknak. A gépek többek között felhívhatják majd a figyelmet a környezet apró változásaira, amelyek az embereknek elsőre fel sem tűnnének. Ilyen lehet például a rejtőzködő ellenség alig észrevehető mozgásai. Az egység tagjai számára ezek az információk valós időben a viselt okosszemüvegeken lesznek láthatók. Annak a személynek, aki megkapja az adatokat, reagálnia kell azokra és el kell döntenie, hogy az, amit lát, veszélyt jelent-e rá és a társaira vagy nincs szükség beavatkozásra.

Christopher Reardon, a rendszer társfejlesztője elmondta, hogy a robotok olyan környezeti változásokról is tájékoztathatják a kollégáikat, amelyeket azok nem is vettek észre vagy nem tudtak észlelni. Ez pedig megnövelt biztonságérzetet nyújthat a katonáknak. A megalkotott gépeket különböző szenzorokkal látták el, amelyek a távolság mérésére lézersugarakat alkalmaznak. Amennyiben egy robot járőrözik, akkor a LiDAR szenzor által szállított aktuális 3D-képet folyamatosan összehasonlítja a korábban készített felvétellel. Amint a rendszer eltérést tapasztal, azonnal elküldi a fotót az emberi partner kiterjesztett valóság szemüvegére.


A szakértők a LiDAR érzékelőket különböző felbontásokon tesztelték. Az eredmény az volt, hogy a szenzorok által alacsony felbontás mellett szállított képek is elegendők voltak ahhoz, hogy a katonák megfelelően értelmezzék azokat. Ez csökkenti a költségeket és egyúttal felgyorsítja a felvételek megjelenítését a szemüvegek kijelzőin, ezáltal pedig jelentős mértékben feljavítható az egyes dolgokra szükséges emberi reakcióidő.

Reardon úgy vélte, hogy a gépekből és az emberekből álló csapatok lesznek a jövőben a meghatározók, ehhez azonban további kutatómunkára van szükség. Az elsődleges feladat az, hogy erősítsék a robotok interpretációs képességét azért, hogy ritkábban továbbítsanak olyan fotókat, amelyek nem láthatók valódi veszélyek. Ideális esetekben a gépek még arra is képesek lesznek, hogy megmutassák, hogy az adott területen pontosan milyen veszély fenyegeti a katonákat.

Listázás a fórumban