Törölte dolgozói chat­beszélgetéseit a KPMG

Törölte dolgozói chat­beszélgetéseit a KPMG

2020. szeptember 22. 19:14, Kedd
A könyvvizsgáló és tanácsadócégnél csupán egyetlen alkalmazott chatszövegeit akarták eltávolítani, de picit elvétették a célt.

A KPMG véletlenül kitörölte 145 000 dolgozója chatbeszélgetéseit. A legnagyobb problémát nem csupán a fájlok eltávolítása jelenti, hanem az, hogy azokat semmilyen módon sem lehet újra elővarázsolni - minderről a The Register tudósított egy olyan belső e-mailre hivatkozva, amelyet ismeretlen személyek juttattak el a szerkesztőségnek. Az elektronikus levélben John Applegate, a KPMG globális IT-vezetője hívta fel más IT-menedzserek figyelmét a problémára.

Mint kiderült, a vállalat globális technológiai csoportja csak egyetlen munkavállaló chatbeszélgetéseit akarta kitörölni, mert azok nem voltak összhangban a belső adattárolási irányelvekkel, de valami hiba csúszott az intézkedés végrehajtásába. Gyorsan tisztázódott, hogy egyértelműen emberi tévedés történt és a kijelölt tartalmak közé került a belső Teams-csoport mind a 145 000 tagjának a szöveges kommunikációja. Applegate kifejtette, hogy a fájlok végérvényesen elvesztek, mert a Microsoft megerősítette, hogy az adatok nem állíthatók helyre. Öröm az ürömben, hogy csak a személyes chatbeszélgetéseket távolították el, az üzleti megbeszéléseket nem.

A The Register kérdésére a KPMG két szóvivője azt közölte, hogy semmit nem tudnak Applegate leveléről, de ennek ellenére meg akartak bizonyosodni a dokumentum valódiságáról. Később a társaság már nem akarta kommentálni az esetet. Belső források szerint azonban folyamatban van az ügy kivizsgálása és a KPMG a Microsofttal közösen keres megoldásokat bizonyos eljárások automatizálására, hogy a jövőben ki lehessen küszöbölni a hasonló emberi hibákat. Különböző regionális IT-vezetők ugyanakkor már korábbi egyeztetéseken rámutattak, hogy a személyes chatbeszélgetéseket nem kellene a fontos üzleti információk megosztására felhasználni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások