Autonóm autók - van, amikor szükség van az emberi beavatkozásra

Autonóm autók - van, amikor szükség van az emberi beavatkozásra

2020. október 6. 20:39, Kedd
Nem elegendő, ha a robotgépkocsik 100 esetből csak 99-ben közlekednek biztonságosan.

Egy München melletti campuson a BMW, a FiatChrysler, az Intel és a Mobileye 1300 szakértője dolgozik azon, hogy egy új rendszert fejlesszen ki, amely radarból, lézerszenzorokból, a jelenlegieknél jobb kamerákból és erősebb fedélzeti számítógépekből áll. Bernhard Ederer, a BMW szóvivője ugyanakkor rámutatott, hogy a vezetés során végső soron mindig az embernél van a felelősség. A sofőrnek kell majd felismernie és reagálnia egy ködös időben a kanyarban nehezen látható járműre vagy egy az úttestre esett tárgyra. Ezek az esetek jelentik az igazi kihívást és a rendszereknek ezeket is kiválóan kell majd kezelniük.

Markus Duesmann, az Audi vezetője úgy vélte, hogy a fedélzeti számítógépek és a szoftverarchitektúrák területén a Tesla biztosan legalább két év előnnyel rendelkezik a vetélytársaival szemben, s az amerikai gyártónak ugyanekkora előnye lehet az automatizált közlekedés területén is. Stefan Bratzel professzor, ágazati szakértő kiemelte, hogy a Tesla azért van előnyben a többi céggel szemben, mert először egy szoftvert fejlesztett ki, majd ahhoz épített egy autót, amely immár önállóan tud sávokat váltani, az autópályáról lehajtani és a stoptáblákat is felismeri. A javítások, a frissítések és az új funkciók pedig rádióhullámokon keresztül érkeznek.

Mario Trapp professzor, a Fraunhofer Társaság Kognitív Rendszerek Intézetének (IKS) vezetője azt hangsúlyozta, hogy a klasszikus gépkocsi-gyártók és a kaliforniai technológiai cégek szemléletmódja között jelentős különbségek vannak. A szoftverfejlesztés terén teljesen elfogadott, hogy az alkalmazások néha lefagynak és a webes szolgáltatások sem működnek mindig zökkenőmentesen. Amennyiben valaki e megoldásokra épít, akkor azok minőségét is kénytelen elviselni.

A hagyományos járműgyártóknál viszont a minőség és a biztonság mindig fontosabb a fejlett funkcióknál. Számukra az a döntő, hogy kizárhassák a szoftverhibák miatt bekövetkező halálos baleseteket. Ettől függetlenül a klasszikus autógyártók a fedélzeti programok területén kezdenek felzárkózni a technológiai óriások mögé, mert rájöttek arra, hogy az útjelzések, a közlekedési táblák és lámpák, más gépkocsik, a kerékpárosok és a gyalogosok csak a mesterséges intelligencia segítségével ismerhetők fel.

A kérdés már csak az, hogy vajon a hagyományos járműgyártók tudnak majd előbb jobb alkalmazásokkal előállni vagy a szoftverfejlesztő vállalatok javítják ki megfelelő minőségűre a termékeiket. S szintén nem dőlt még el, hogy a felhasználók továbbra is a klasszikus gyártóktól fogják megvásárolni az autóikat vagy inkább a technológiai társaságoktól.

Listázás a fórumban