Okossisakkal ellenőriznek a reptereken

Okossisakkal ellenőriznek a reptereken

2020. szeptember 9. 17:35, Szerda
A Robotzsaru-filmekből ismerős forma mellett modern érzékelőkkel vizsgálják az utasokat.

Augusztus legvégén látott napvilágot a hír, miszerint egy michigani nemzetközi reptéren hamarosan új fejlesztésű okossisakot kapnak a biztonságért felelős munkatársak, akik ezt követően ezen eszköz révén gyorsan és hatékonyan ellenőrizhetik az épületben megforduló személyeket, legyen szó azok testhőmérsékletéről, vagy akár előéletükről. A szolgálatba állítás már megindult, a kritikák sem maradtak el.

Az olasz fejlesztésű Smart Helmet a helyi beszámolók szerint Flint városának repterén debütál, legalábbis az USA-ban, ami azért adott alapot egyes gúnyos reakciókra, mert itt néhány évvel korábban a tiszta ivóvíz hiánya kavart méretes botrányt. Az új eszköz azonban elsősorban a személyes adatok védelme, illetve a személyi jogok semmibe vétele kapcsán vált ki komoly kritikát, hiszen a sisak alkalmazásával a rendvédelmi erők pusztán azzal igazolhatják kilétünket, jelenlegi egészségi állapotunkat, illetve korábbi tetteinket, hogy felénk fordulnak. A KeyBiz által gyártott eszköz Európában már több helyen szolgál, viszont a tengerentúli alkalmazás révén született meg a nagyobb visszhang, a vita pedig nyilván folytatódni fog.


A jelentések és a gyártó ismertetője szerint a sisak lehetőséget ad a testhőmérséklet gyors ellenőrzésére, amire nyilván a pandémia miatt van leginkább szükség. A reptéren ezt követően csak és kizárólag az utasok, azok közül is csak a hőemelkedés jeleit nem mutató személyek maradhatnak, a többieket megkérik az azonnali távozásra, viszont ezzel egy időben az arcfelismerő technológia segítségével gyorsan ellenőrizhetik, hogy szerepelünk-e valamilyen feketelistán, éppen keres-e minket a rendőrség, vagy korábban elkövettünk-e bűncselekményt, miközben a rendszámok leolvasása és a lopott autók beazonosítása is gyorsan megvalósítható.

A kritikusok természetesen elsősorban jogainkat féltik az új megoldástól, a jelek szerint azonban egyre több helyen számíthatunk majd az ilyen és hasonló eszközök bevetésétől.

Listázás a fórumban