Egyre több cég hagyja el a Szilícium-völgyet

Egyre több cég hagyja el a Szilícium-völgyet

2020. szeptember 8. 21:57, Kedd
A romló cégkultúra, a magas ingatlanárak és a koronavírus miatti karantén betett a szektornak.

Az elmúlt és a következő hónapokban becslések alapján több ezer cégalapító fordított hátat, illetve fogja elhagyni a Szilícium-völgyet. A távmunka ráébresztett rengeteg céget arra, hogy egyáltalán nem szükséges fizikailag is jelen lenniük a régióban, ahol kénytelenek extra magas fizetéseket kínálni, hogy alkalmazottaik ne menjenek el az Apple vagy a Google irodáiba, és azok lakhatása biztosított legyen. A folyamatnak köszönhetően ugyanakkor számos startup jut komoly lehetőséghez.

A távozók között van például Alex Karp, a Palantir Technologies első embere is. Karp a befektetőknek címzett levelében nem rejtette véka alá a régióval kapcsolatban az elmúlt esztendők során kialakult haragját. A menedzser kifejtette, hogy ugyan a völgyben alapították a Palantirt, azonban az adatelemzéssel foglalkozó társaság egyre kevésbé osztja a többi technológiai vállalat értékrendjét. Ezért is döntött úgy és a menedzsment többi tagja, hogy a cég a közeljövőben Palo Altóból Denverbe teszi át a székhelyét.

Azonban nem a Palantir az egyetlen nevesebb távozó a Szilícium-völgyből, ahol sokan már inkább lakókocsikban tengődnek azért, mert a lakások bérleti díjai a megacégek dominanciája miatt rendkívüli mértékben megemelkedtek. A Pinterest például 90 millió dollár büntetést fizetett azért, hogy felmondhasson egy tervezett 45 000 négyzetméteres irodára vonatkozó szerződését San Francisco szomszédságában. A lépés indoka az volt, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt a társaság rájött arra, hogy mennyire jól és hatékonyan tudnak dolgozni a munkatársai közös irodák nélkül is.

A koronavírus-járvány gyakorlatilag az egész régiót megviselte. Elsőként a Google jelentette be, hogy alkalmazottai otthonról is dolgozhatnak, majd a Facebook és a Twitter is csatlakozott. Tehát már hónapok óta több ezer olyan alkalmazott nem jár be a cégéhez, akiknek a munkavégzéshez elég egy laptop és egy jó internetkapcsolat, nem meglepő, hogy sokan az elköltözés mellett döntöttek. Ez azonban mindennek betett: az éttermeknek, az éjszakai életnek és minden egyéb kulturális rendezvénynek.

San Francisco belvárosa szinte teljesen kihalt. A lakás és az irodabérleti díjak újra csökkenni kezdtek, amely rendkívül nagy segítséget jelent az új vállalkozásoknak, akiknek először meg kell találniuk terméküket, vásárlóikat és céljukat a világon. De a piacukat már megtalált cégek - ahol világosan meghatározott feladatokkal rendelkező csapatok dolgoznak - inkább úgy döntöttek, hogy megtakarítják az ilyen célokra kifizetett összegeket, s előnyben részesítik a hatékony távmunkát.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban